Diamantairs Antwerpen huren bodyguards in

Na een aantal ontvoeringsacties huren steeds meer Indiase diamantairs in Antwerpen bewapende bodyguards in. Ook dreigen de ondernemers het land te verlaten. Dat schrijft de Belgische krant Het Nieuwsblad. De Indiase Gujarati-families zijn verantwoordelijk voor 60 procent van de diamanthandel in Antwerpen.

In de afgelopen jaren werden meerdere keren diamantairs of familie van handelaren ontvoerd, waarna er moest worden betaald met diamanten. De recenste kidnap was op 12 oktober van dit jaar, waarbij de echtgenote van een salesmanager werd ontvoerd. De bedrijfsleider moest naar zijn zaak en de kluis openen. Daarbij hielden de criminelen hem met camera’s in de gaten. Er werd voor 21 miljoen euro aan diamanten buitgemaakt. De beroving werd waarschijnlijk, net als een andere grote roof in 2010, door Italianen gepleegd.

De Gujarati zeggen dat ze sinds die ontvoering voorzichtiger zijn geworden. Zo hebben ze camerabewaking in hun huis geinstalleerd en worden bewakingsfirma’s ingehuurd. Er wordt voornamelijk gevraagd om in de buurt van woningen te patrouilleren. Ook worden gewapende bewakers ingehuurd om woningen of bijhuizen te bewaken. De Idiaërs hopen dat dit de criminelen afschrikt. ‘Nog zo’n voorval en we verhuizen naar Dubai’, wordt er gedreigd.