Infiltrant

Deze week ging de speelfilm Infiltrant in première. Over een undercoveragent bij een Marokkaanse drugsbende die in gewetensnood komt. Crimesite was bij de persvoorstelling en geeft 3 maal 2 vrijkaartjes weg.

Door Timo van der Eng

Sam (gespeeld door Nasrdin Char) is zoon van een Nederlandse moeder en een Marokkaanse vader, die hij jarenlang al niet meer heeft gezien. Aan Sams veelbelovende carrière als politieman komt abrupt een einde als hij tijdens een arrestatie zijn emoties niet in bedwang kan houden en een vrouwenmishandelaar het ziekenhuis in slaat.

M

Daarop wordt hij benaderd door Sophie van der Meulen, duidelijk gemodelleerd naar James Bonds ‘M’: de politie wil hem inzetten als undercover bij een Marokkaanse drugsbende. Ziet hij de criminelen aanvankelijk als gewetenloze misdadigers die achter de tralies moeten, langzaamaan krijgt hij steeds meer waardering voor ze. Dat komt vooral omdat Sam opgenomen wordt in de criminele Marokkaanse familie – een familie die hij tot dan toe altijd zo heeft gemist.

Loyaliteitsconflict

Er wordt goed geacteerd in de film. Met name door Nasrdin Char (bekend van onder andere Rabat en Wolf), die zijn twijfel en groeiende loyaliteitsconflict, heel invoelbaar maakt. Char verbleef voor deze rol langdurig in de sportschool, zodat ook zijn fysiek overtuigend is. Ook opvallend goed is Nadia Amin, in een flirterige bijrol.

Opgewonden standje

Aan de rol van Bourhim (gespeeld door Rachid el Ghazaoui, alias Appa) als opgewonden standje valt weinig eer te behalen. Het personage is clichématig en weinig verrassend. Dat geldt eigenlijk voor het hele scenario dat schematisch en voorspelbaar is. Vanaf het allereerste begin van de film weet je welke kant het op gaat.

Dat neemt niet weg dat er genoeg te beleven valt: goed geacteerd, mooi camerawerk en overtuigende scenes in een strakke regie.

Al Pacino

Het gegeven van een undercoveragent met gewetensnood is al eerder onderwerp geweest van een speelfilm. In Donnie Brasco bijvoorbeeld met Al Pacino en Johnny Depp. Deze film is gebaseerd op een waargebeurd verhaal en vertelt hoe FBI-agent Joe Pistone (in de film Donnie Brasco) succesvol infiltreerde in de Bonanno-familie, een van de belangrijkste maffiafamilies van New York.

Vrijkaartjes

Crimesite geeft drie keer twee vrijkaartjes weg voor de Infiltrant. Wil je gratis naar de film? Mail dan naar win@crimesite.nl Na het weekeinde verloten we de kaartjes en ontvangen de prijswinnaars bericht.