‘Infiltranten en kroongetuigen tegen MC’s’

De politie wil opsporingsmiddelen als burgerinfiltranten en kroongetuigen gebruiken tegen motorclubs. De politie loopt tegen de gesloten cultuur rond de MC’s aan, waardoor de aanpak van clubleden worden bemoeilijkt, zegt politiechef Oscar Dros van Noord-Nederland tegen Dagblad van het Noorden.

‘We moeten alle mogelijke middelen inzetten om de geslotenheid te doorbreken’, aldus de politiechef in de krant. ‘Dus ook kroongetuigen, burgerinfiltranten en werken met spijtoptanten. Ik ben bereid om een stap verder te zetten.’ De politiechef wil niet zeggen of de middelen op dit moment ook worden ingezet.

MC’s niet bij zaken betrokken

De politie in Noord-Nederland pakten sinds 2012 bijna 30 motorclubleden op vanwege schietpartijen, afpersing, drugshandel, bedreiging en mishandeling. Maar in de zaken is er nauwelijks sprake van georganiseerd verband waarbij de motorclub ook meespeelt, erkent ook Dros. ‘We zijn er wel van overtuigd dat er veel meer is dan dat we kunnen hard maken.’

Dros heeft ervaring met burgerinfiltranten: hij werd in de jaren 90 in de IRT-affaire gehoord als chef van het kernteam Randstad Noord en Midden. Daarna werd het inzetten van burgerinfiltranten verboden. Sinds maart 2014 is dat weer toegestaan, maar onder strenge voorwaarden.