‘Infiltratie-actie moordzaak deugde niet’

De resultaten van de undercoveractie van een politie-infiltrant die volgens justitie bewijst dat Mohammed C. (21) in 2013 zijn vader (71) doodde, mogen niet meewegen. Dat stelde zijn advocaat donderdag voor de rechtbank in Amsterdam, aldus Het Parool.

Bandopnamen

Een vriend van C. zou aan de infiltrant hebben verteld dat C. hem bekende zijn vader te hebben gedood. Volgens advocaat Juriaan de Vries hadden er bandopnamen en een uitgebreid schriftelijk verslag van dit gesprek moeten worden gemaakt. Dat is niet gebeurd. Zo kan de rechtbank niet meer controleren of de actie wel volgens de regels is verlopen. De vriend ontkende de bewering te hebben gedaan en zei dat het juist de agent was die hem zei dat C. schuldig was.

Twijfel

Gisteren eiste het Openbaar Ministerie 15 jaar voor moord, door 28 messteken en het doorsnijden van de keel. De Vries wil vrijspraak voor zijn cliënt. Hij ziet teveel ‘losse eindjes’ en twijfel. De advocaat bestreed ook de suggestie dat C. een conflict met zijn vader zou hebben gehad over zijn homoseksualiteit. C. zegt niet homoseksueel te zijn.

Dat Mohammed C. kort voor de moord op zijn vader op een laptop had gezocht op  ‘killing’ en ‘killing with a knife’ was volgens De Vries nieuwsgierigheid geweest. C. ontkende tegenover de rechtbank schuldig te zijn.