Informant beschoten na Facebook foto

In Bedford, Engeland is een man beschoten, vier uur nadat hij met foto op Facebook was neergezet als informant. Een onbekende schoot Domenico Masciopinto in zijn borst maar hij wist te overleven en ligt nu in kritieke maar stabiele toestand in een ziekenhuis. Volgens een pagina op Facebook zou Masciopinto sinds 2009 gegevens hebben doorgegeven aan de politie. De politie heeft een verdachte aangehouden.

In Groot-Brittannië zijn meerdere sites op Facebook waar mensen met foto en al als poliie-informant worden neergezet. Zo heeft de site “I hate all police grasses and informants” ongeveer 4000 vrienden.

De foto in kwestie was een mugshot van een politiecamera die arrestanten vastlegt. Daaraan was informatie toegevoegd waardoor het leek alsof de foto een officiële registratie van en politie informant betrof. De politie van Bedforshire ontkent dat ook:

‘Het systeem waarmee de foto is genomen is niet in gebruik bij de politie om informatie over informanten mee te registreren.’

De vraag is waar precies de strafbaarheid zit voor het plaatsen van dit soort foto’s.

De 27-jarige arrestant is een politiemedewerker die  van ambtsmisdrijf wordt verdacht. 

De vrouw van Masciopinto is woedend op de politie over het lekken van de foto en zegt: ‘mijn man was trouwens niet eens een informant.’ 

Zie de Telegraph.