Informante opgelost in zuur

Leden van de ‘Ndrangheta, de grote criminele groepering uit Calabrië in Zuid-Italië, hebben een informante gedood en opgelost in zuur. Lea Garofalo (35) werd uitgeschakeld omdat zij de omerta of zwijgplicht had doorbroken. De vrouw verdween vorig jaar maar haar resten zijn pas onlangs aangetroffen bij San Fruttuoso, bij Monza, in Noord-Italië. Garofalo had tussen 2002 en 2009 de Italiaanse justitie informatie gegeven over de ‘Ndrangheta-clans in de plaats Crotone. Ze heeft steeds bescherming geweigerd hoewel ze wist dat ze in een levensgevaarlijke situatie verkeerde.

Haar voormalige partner in crime is één van vier mannen die is aangehouden in verband met de moord. Volgens de politie in Milaan uit wraak over har loslippigheid. Garofalo moest plaatsnemen op een vrachtwagen die was geladen met 50 liter zuur en werd vervolgerns ondervraagd en buiten de stad doodgeschoten op 25 november 2009.

Carlo Cosco haar partner maar ook ex-liefdespartner en vader van haar dochter is lid van ‘Ndrangheta, net als Garofolo zelf.

‘Ndrangheta is waarschijnlijk de rijkste en meest internationaal georiënteerde misdaadgroep in Italië en tegenwoordig sterk geworteld in de regio Milaan, doordat Noord-Italië een belangrijk transportknooppunt en afzetgebied is voor drugs, maar ook omdat Milaan een belangrijk financieël centrum in Italië is.