Ingewikkeld proces wordt ingewikkelder

De arrestatie van Willem Holleeder maakt het hoger beroep in de Passage-zaak nog ingewikkelder dan het al was. In januari zal het Amsterdamse gerechtshof bepalen hoe de overlap tussen een eventuele rechtszaak tegen Holleeder en de procedure bij het gerechtshof tegen Dino Soerel c.s. zal worden verwerkt.

Zelfde feiten

Het staat nog niet vast, maar als het Openbaar Ministerie Holleeder inderdaad voor de rechtbank wil laten verschijnen voor de moorden op Thomas van der Bijl en Cees Houtman, dan is alles wat in die zaak aan de orde komt van belang voor vooral mede-verdachten in die zaak Dino Soerel. In twee verschillende rechtszaken moet dan over dezelfde feiten worden gesproken.

Zelfde dossier

Een praktisch probleem is dat er getuigen zullen zijn die zowel in de Holleeder-zaak als in de Soerel-zaak moeten worden gehoord. Die verhoren zouden kunnen worden gecombineerd, maar hoe daarover besluit het gerechtshof pas in januari. De advocaat van Soerel wil daarnaast de garantie dat alle onderzoeksresultaten in het onderzoek naar Holleeder direct ook ter beschikking komen van het gerechtshof. Hij betwijfelt of het Openbaar Ministerie uit zichzelf zo transparant zal zijn. Als er één rechter-commissaris beide zaken zou behandelen zou dat met zich mee moeten brengen dat het dossier precies gelijk is.

37 getuigen

Donderdag en vrijdag krijgen de advocaten de mogelijkheid hun onderzoekswensen kenbaar te maken, en met name welke getuigen men wil horen. Het Openbaar Ministerie maakte bekend maar liefst 37 getuigen te willen oproepen. Nico Meijering, advocaat van ondermeer Dino Soerel en Ali A. suggereerde maandag dat hij meer dan 50 getuigen in gedachten heeft. Uiteindelijk zal het gerechtshof besluiten wie er gehoord gaan worden.

Zie ook:

‘Ros was betrokken bij moord Van Hout’

Is Holleeder de nieuwe kroongetuige?

Ontknoping van de Holleeder-verdenking