Olie steeds belangrijker voor drugskartels

De Mexicaanse drugskartels richten zich in toenemende mate op een andere bron van inkomsten: grootschalige diefstal van olie. Daarvan is vooral staatsoliebedrijf Pemex de dupe. Naar verluidt lekt inmiddels 1 miljard dollar per jaar weg naar de drugskartels. 

Om hun invloed bij het staatsbedrijf te vergroten worden medewerkers van Pemex vermoord, afgeperst, bedreigd, mishandeld en ontvoerd. De drugskartels willen van hen vooral informatie over de olietransporten, brandstofopslag, en pijpleidingen. Daarbij maken de criminelen gebruik van het aloude dreigement: ‘plata o plomo’ (zilver of lood). Een aantal medewerkers van Pemex, dat een jaaromzet heeft van 52 miljard dollar, is inmiddels naar het buitenland gevlucht.

Explosief

Brandstofdiefstal door drugskartels vond al eerder in Mexico plaats, maar de mate waarin dat tegenwoordig gebeurt is explosief toegenomen. De laatste vijf jaar is de diefstal van olie vervijfvoudigd. In dezelfde periode bedroegen alleen al de reparatiekosten van de pijpleidingen, noodzakelijk vanwege illegaal aftappen, bijna 100 miljoen dollar. Iedere anderhalve kilometer van de pijpleidingen werd illegaal olie afgetapt. Drugskartels laten daarbij ook vaak hun narcomantas achter: hun merkteken, waarmee ze aangeven dat zij achter de diefstal zitten en zo hun territorium afbakenen.

Beperkte risico’s

Georgina Trujillo, lid van het Mexicaanse Lagerhuis en voorzitter van de energiecommissie, verklaarde aan persbureau Reuters dat de groeiende importantie van de olie-inkomsten voor de drugskartels vooral te maken heeft met de beperkte risico’s die er kleven aan brandstofdiefstal. De Mexicaanse autoriteiten zijn er bovendien in geslaagd enkele kopstukken van verschillende kartels op te pakken, waardoor de organisaties zich zijn gaan beraden op hun strategie.

Daar  komt bij dat de kartels ook steeds meer een vinger in de pap krijgen bij de olieraffinaderijen zelf, onder andere door bedreiging van de medewerkers. De installaties zijn vaak verouderd en behoeven nodig investeringen. Dat alles maakt de olie-industrie in Mexico, goed voor een vijfde van het bruto nationaal product, uiterst kwetsbaar.