Inspectie Justitie: alles is in orde in PI Vught

Er is binnen de penitentiaire inrichting in Vught geen sprake van een gezagscrisis of van een doofpotcultuur. Dat staat in een rapport van de Inspectie Veiligheid en Justitie van het gelijknamige ministerie, naar aanleiding van berichten in De Telegraaf daarover.

Tabletten

De krant schreef dat Lau Geeraets zelfmoord kon plegen nadat hij honderden tabletten de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) binnen kon smokkelen. Er waren geluiden over een onvrede bij het personeel, een gezagscrisis en intimidatie van personeel. De voorzitter van de ondernemingsraad moest na de zelfmoord op het kantoor van de directeur komen en kreeg een verbod om de hoeveelheid pillen kenbaar te maken aan Angeline van Dijk, het hoofd Gevangeniswezen in Den Haag.

Geen gezagscrisis

Uit het rapport van de inspectie blijkt dat er eigenlijk geen enkel probleem binnen de PI is. De heeft geconstateerd dat een grote meerderheid van de medewerkers zich niet herkent in het beeld dat in de media is opgeroepen. Er is geen gezagscrisis, geen doofpotcultuur en er was geen veiligheidslek.

Steekproef

Wel moet er een aantal zaken worden verbeterd, zoals de toegangscontrole voor het personeel.Tijdens de spitsuur van toegang voor het personeel ’s ochtends vroeg wordt slechts per steekproef gecontroleerd. Ook is er sprake van onoverzichtelijke situaties bij de remise voor de voertuigen in het complex en bij de wasserij, waar gedetineerden werken, die ook de was van andere inrichtingen in de regio verzorgt.

Transparantie

Voor het rouleren van personeel van afdelingen met bijzondere regimes te laten bestaat geen draagvlak, volgens het rapport. Ingezet beleid om de communicatie binnen het complex te verbeteren moet voortgang vinden, maar verder zou er sprake zijn van openheid en transparantie.

Toch blijven er wat vragen liggen. Hoe Lau Geeraets aan zijn honderden pillen kon komen blijft onverklaard. Aan het vermeende verbod aan de voorzitter van de ondernemingsraad zich vrij te uiten wordt geen aandacht geschonken.

Hier de berichten over de onrust in Vught:

Onrust bajes Vught gaat door

‘Conflict binnen PI Vught tussen directie en OR’ (UPDATE)

Onrust in EBI om ‘doofpotcultuur’ en directie