Instagram fraudeurs gepakt

De politie heeft gisteren twee mannen aangehouden op verdenking Instagram-fraude. Vermoedelijk hebben zij hierdoor tienduizenden euro’s buitgemaakt. Ze hadden ruim honderd Instagrammers met populaire accounts gehackt. De twee mannen van 18 en 19 jaar uit Alblasserdam en Boskoop kwamen aan de inloggegevens door middel van phishing.


De mannen zochten naar Instagramgebruikers met een zeer groot aantal volgers. Zij stuurden hen een van Instagram afkomstig lijkende e-mail. De gebruiker moest zijn gebruikersnaam en wachtwoord invullen om vervolgens naar het account te kunnen gaan. Door de phishingmail had de gebruiker niet door dat hij de ingevulde en vertrouwelijke gegevens afgaf aan het duo. Op deze manier verkreeg dit tweetal enkele honderden inloggegevens. Dit betroffen dan zeer grote instagram accounts waaronder verschillende accounts met miljoenen volgers.

Financieel gewin

Een Instagramaccount met veel volgers kan veel geld opleveren door reclame-inkomsten. Veel volgers zijn namelijk vanuit commercieel oogpunt interessant. Instagramgebruikers met veel volgers worden ook ingezet voor het maken van reclame door het tonen van bijvoorbeeld kleding of een mooi horloge van een bepaald merk. De Instagramgebruiker krijgt in ruil hiervoor goederen, zoals kleding en geld van het desbetreffende bedrijf. De verdachten benaderden bedrijven om reclame te maken op de door hen gehackte Instagramaccounts. De bedrijven wisten vermodelijk niet dat de verdachten de Instagramaccounts hadden gehackt. Het duo ontving het reclamegeld en de Instagramgebruiker had geen toegang meer tot zijn account.