Instagram zorgt voor grote onrust onder criminelen

Onder Spaanse criminelen is grote onrust ontstaan nadat er op een anoniem Instagram-account ongecensureerde beelden zijn verschenen van misdadigers en hun vrouwen, hun soms naakte minnaressen, en extravagante feestjes. In de posts werden mensen met naam en toenaam genoemd. 

Het gaat vooral om criminelen die in de regio Campo de Gibraltar actief zijn, in met name de drugshandel, zo melden Spaanse media.

@cotilleolalinea

De berichten op Instagram werden gepubliceerd via het account @cotilleolalinea (letterlijk: geruchten uit La Linea – La Linea is de belangrijkste stad in het gebied) en werden na enkele dagen weer verwijderd. De berichten bevatten beledigingen en provocaties. Zo was in een van de berichten te lezen dat bij het bereiken van de 400-ste volger weer nieuwe foto’s zouden worden geplaatst. Onder een foto van een vermeende drugshandelaar werd geschreven: ‘Het patriarchaat en zijn vrouwen. Hij verlaat zijn vrouw en kinderen om met zijn zwangere vriendin naar Ibiza te gaan.’ De afgebeelde man heeft volgens de politie deelgenomen aan een spectaculaire bevrijding van een mede bendelid uit een ziekenhuis in La Linae in februari van dit jaar. Hij zou eerder zijn gearresteerd met 200.000 euro cash op zak.

Woedend

Op de posts, die ongecensureerd (dus zonder balkjes bijvoorbeeld) werden geplaatst, werd woedend gereageerd door mensen die op de foto’s te zien waren. Daarbij werden ook talloze bedreigingen geuit. Ook werd opgeroepen om de identiteit van de persoon achter het anonieme account te achterhalen. (Tekst loopt door onder de afbeelding.)

 

Wraak

Justitie, die vreest voor vergeldingsacties vanuit criminele hoek, vermoedt dat de geposte berichten te maken hebben met wraak. De actie zou ingegeven zijn door iemand die een grote som geld heeft misgelopen, omdat hij niet betaald zou zijn door de criminelen. Gezien de aard van de afbeeldingen zou het iemand moeten zijn die zelf ook diep in de criminaliteit zit, aldus de politie.

Het account is inmiddels uit de lucht. Het is onduidelijk of de beheerder dat zelf heeft gedaan, of dat Instagram het account heeft afgesloten.

Hinderlaag

De Spaanse politie voert al tijden een heftige strijd met criminele bendes in La Linea, dat vlak bij Gibraltar ligt. In juni liepen agenten nog in een hinderlaag, waarbij ze werden bestookt met molotov-cocktails. Het zou een vergelding zijn voor de arrestatie van“narcokoning” Antonio Tejón Carrasco, een van de leiders van het Castaña-kartel dat actief is in Campo de Gibraltar.