Matige straffen voor cokesmokkel

De rechtbank Rotterdam heeft vrijdag gevangenisstraffen tot drie jaar en negen maanden opgelegd aan vijf mannen en twee vrouwen voor hun betrokkenheid in de internationale cocaïnehandel en witwassen. De 41-jarige hoofdverdachte kreeg de zwaarste straf opgelegd en werd door de rechtbank verantwoordelijk gehouden voor het voorbereiden van grootschalige drugstransporten en het witwassen van crimineel geld. In het onderzoek van de Nationale Recherche werd in een appartement in Rotterdam ruim 4.500.000 euro cash gevonden.

(de cocaïne op de foto staat los van deze zaak)

 

Op een usb-stick ontdekte de Nationale Recherche een complete drugsadministratie.

De onbetwiste leider van de drugs- en witwasorganisatie liet zich bijstaan door zijn 32-jarige broer en twee vrouwen, wier criminele diensten onmisbaar waren. De rechtbank legde deze vrouwen gevangenisstraffen op van 30 maanden waarvan zes maanden voorwaardelijk.

De broer van de hoofdverdachte werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van negen maanden. De rechtbank veroordeelde drie voortvluchtige medeverdachten tot gevangenisstraffen van negen, twaalf en dertig maanden.

De verdachten hebben geen openheid willen geven over talloze transacties. Hun legale inkomsten stonden in schril contrast met de achterhaalde miljoenen euro’s.

Het bedrag van ruim 4,5 miljoen euro is door de rechtbank verbeurd verklaard.

De verdachten deden rechtstreeks zaken met een vertegenwoordiger van een Colombiaans drugskartel. Het ging dan om drugstransporten van meer dan 2000 kilo.

De organisatie beschikte over zeewaardige schepen, speedboten en vrachttrailers. In West-Afrika verzorgde een van de verdachten, tegen wie een internationaal opsporingsbevel is uitgevaardigd, de ontvangst, opslag, het transport en eventuele verkoop van de cocaïne in Nederland.