Internationaal drugsnetwerk opgerold in Spanje

In de provincie Alicante zijn 27 mensen aangehouden. Ze zijn afkomstig uit Nederland, Spanje en Colombia en worden verdacht van onder andere verboden wapenbezit en deelname aan een criminele organisatie. In het kader van het onderzoek zijn in verschillende steden huiszoekingen gedaan. 

De operatie had de naam Skunk. Er zijn ruim 1100 cannabisplanten in beslag genomen, 1200 kilo toppen en zaden, veertien kilo marihuana die klaar was voor consumptie en anderhalf kilo hasj. Daarnaast is een kwart liter cannabisolie gevonden en werden cannabisblokjes aangetroffen om gummibeertjes mee te maken. De politie nam ook 7500 euro, een pistool, twee auto’s, twee motoren en een scooter in beslag.

Nederlanders

Volgens de Spaanse justitie stonden de Nederlanders aan het hoofd van het internationale drugsnetwerk. Ze hadden samen met een notaris uit Orihuela een bedrijfsnetwerk opgezet zodat het leek of het om een legale handel ging. De dekmantel was dat het om de productie van biologische industriële hennep zou gaan. De organisatie huurde twee loodsen op een industrieterrein in Elche, waar verschillende soorten planten konden groeien. De terreinen lagen dicht bij een luchtzuiveraar om de geuren af te zuigen die de marihuanaproductie met zich meebracht. Er was flink geïnvesteerd in luchtfilters, airco’s en verlichting. De organisatie had een eigen Research & Development-afdeling, waarbinnen innovatie productiemethodes konden worden ontwikkeld.

Conferentie

Leden van de organisatie deden ook mee aan een internationale conferentie waarop werd gesproken over verbetertechnieken van het kweken en produceren van wiet. De meeste betrokken Nederlanders zijn al eerder in aanraking geweest met justitie vanwege drugshandel.