‘Internationaal hasjbedrijf verzorgde heel Europa’

De afgelopen week heeft de Guardia Civil 57 mensen aangehouden van een organisatie die via Zuid-Spanje hasj zou hebben gesmokkeld van Marokko naar verschillende Europese landen. De autoriteiten gaan ervan uit de groep jaarlijks ongeveer 60 ton in Europese landen afzette.

Opslagplaatsen

In de operatie is bijna 10 ton hasj in beslag genomen en ook twaalf auto’s die gestolen bleken te zijn. Er is ter waarde van 3 miljoen euro beslag gelegd op onroerend goed en op goederen ter waarde van 300.000 euro. Er zijn tientallen mobiele telefoons en computers in beslag genomen. In acht woningen in het zuiden van Spanje zijn doorzoekingen geweest. De hasjpakketten lagen verborgen op tien opslagplaatsen, sommige in afgelegen gebieden in de regio Andalucía.

Gomas

De organisatie bracht de hasj aan land door middel van half-opblaasboten voorzien van buitenhoordmotoren (“gomas”). Volgens de Guardia Civil is een flink aantal bestuurders van dat soort vaartuigen gepakt.  Mensen met ervaring op dat soort boten worden zeer goed betaald. Er zijn ook zogeheten “puntos” aangehouden, mensen die met radio- of internetverbindingen patrouilleren en de posities van auto’s en schepen van Douane en politie doorgeven. Zogeheten “collas” nemen de handel in ontvangst en laden het in auto’s. De “jefe de colla” was verantwoordelijk voor het afladen en transport naar de “stash”.

Een aparte tak van de organisatie hield zich bezig met het stelen van auto’s voor de transporten, meestal terreinwagens met groot vermogen. Daarnaast was er een groep die met de transporten meereed ter beveiliging.

Eerste en tweede opslag

Bij de opslagplaatsen waren permanent bewakers in dienst. De organisatie maakte gebruik van eerste en tweede opslagplaatsen. De eerste vlakbij de kust om een zending zo snel mogelijk “af te laten koelen”. Wanneer men zeker was dat er geen politie of rippers in beeld waren, dan ging de handel naar de tweede stash. Dat soort magazijnen waren groter en beter beveiligd. Vandaar werden transporten over de weg door heel Europa gereden.

Van de 57 personen zit ongeveer de helft in voorlopige hechtenis. Onder hen is een ambtenaar. Over de nationaliteit van de verdachten is niets bekendgemaakt.