Internationaal netwerk drugsgrondstof opgerold

De politie heeft sinds dinsdag negen personen vastzitten die verdacht worden van internationale handel in grondstoffen voor synthetische drugs. Het zijn Nederlanders, Belgen en Mexicanen. Er zijn transporten naar Nederland in gang gezet ter waarde van 50 miljoen euro.

Overgeleverd

Twee Nederlanders van 44 en 45 jaar oud worden op verzoek van de Belgische autoriteiten zo snel mogelijk overgeleverd aan België. Twee andere verdachten van 43 en 49 jaar oud blijven in Nederland vast zitten. In België en Duitsland zijn verder de afgelopen dagen vijf personen aangehouden, van zowel Belgische als Mexicaanse nationaliteit.

Bij huiszoekingen in België, Nederland en Duitsland zijn grote hoeveelheden cash geld, juwelen, waardepapieren, drugs, verschillende wapens en meer dan 10.000 kilo aanmaakproducten in beslag genomen. In de omgeving van Nijkerk, Zeewolde en Deventer zijn zeven panden doorzocht. Daarbij zijn 520 kilo grondstoffen voor de vervaardiging van drugs aangetroffen en in beslag genomen.

Antwerpse firma’s

Het onderzoek van de landelijke eenheid van de politie en het landelijk parket van het Openbaar Ministerie startte in november na een rechtshulpverzoek van de Belgische autoriteiten. In België was namelijk een onderzoek gestart naar twee Antwerpse firma’s die zich bezig hielden met de invoer van grondstoffen voor de vervaardiging van synthetische drugs. Deze chemische stoffen werden vanuit China ingevoerd via zowel de Antwerpse haven als via de Belgische en buitenlandse luchthavens. Vervolgens werden die producten direct doorgeleverd naar Nederland. De ladingen werden telkens ingeklaard onder de valse benamingen ‘was- en reinigingsmiddelen’ of ‘Butadiene Acrylonitrile Rubber’. Naar aanleiding van het verdere onderzoek kon nog een tweede Belgische firma geïdentificeerd worden die met eenzelfde werkwijze en onder de valse benaming ‘organic pigment’, dergelijke pre-precursoren voor synthetische drugs liet invoeren.

20 zendingen

Tussen begin 2015 en december 2016 zijn er volgens het OM in totaal 20 zendingen verzonden waarvan er verschillende belangrijke ladingen zijn onderschept door de douanediensten in België, Nederland en Duitsland. Omgezet naar synthetische drugs zou de totale ingevoerde lading een straatwaarde hebben kunnen bereiken van meer dan 50.000.000 euro.

Op 10 november 2016 werd door de landelijke eenheid bij een bedrijf in Waalre een partij van 3000 liter grondstof voor BMK in beslag genomen. BMK is een grondstof voor de productie van synthetische drugs. Hierbij zijn in eerste instantie negen personen aangehouden. De ontvanger van deze partij bevond zich ook onder deze aangehouden personen. Het betrof een Nederlander uit Son en Breugel van 47 jaar. Deze verdachte zit in afwachting van zijn overlevering naar België vast. De andere verdachten zijn heengezonden.