Internationale actie tegen ddos-website

Een internationale politieactie heeft dinsdag een grote website platgelegd waarmee ddos-aanvallen konden worden aangekocht. Met ddos-aanvallen kunnen websites onbereikbaar worden gemaakt. Webstresser.org was volgens de politie een zogenaamde booter- of stresser-dienst.

Hilversum

De politie zegt vier vermoedelijke beheerders van deze website in onder andere Servië en Kroatië te hebben opgespoord. In Canada en het Verenigd Koninkrijk zijn ook acties ondernomen op vermoedelijke beheerders. In Nederland is dinsdag huiszoeking gedaan in een woning in Hilversum. De verdenking is dat een van de bewoners daar ook een beheerder is geweest bij Webstresser.org. Vanaf woensdag worden ook op verschillende plekken in Nederland gebruikers van Webstresser.org aangehouden.

Power Off

De actie heet Operation Power Off. Hierin werkte de Nederlandse politie onder gezag van het Openbaar Ministerie samen met Engeland, Duitsland, Schotland, Australië, Canada, Italië, Spanje, Servië, de VS, Kroatië, Hong Kong, Europol en de Joint Cyber Action Taskforce.

Het Nederlandse opsporingsonderzoek is gestart op basis van informatie van de National Crime Agency (NCA) uit het Verenigd Koninkrijk. De infrastructuur van Webstresser.org bevond zich enige tijd in Nederland, waardoor de politie veel informatie over de website kon achterhalen. Ook kon informatie over Nederlandse en internationale gebruikers en doelwitten worden achterhaald.
De doelwitten zijn divers, ook websites die tot de vitale infrastructuur kunnen worden gerekend.

Er lopen momenteel diverse opsporingsonderzoeken naar deze afzonderlijke aanvallen.