Internationale anti-witwasoperatie in Florida (VIDEO)

De autoriteiten in Miami, Florida vervolgen 22 mensen van witwassen voor het Mexicaanse Sinaloa-kartel en een Colombiaanse groep uit Cali. In de zogeheten Operatie Neymar werden financiële transacties in 17 landen onderzocht, waaronder Nederland.

 

17 landen

De groep waste via bedrijven in Miami voor vele miljoenen geld wit en liet dat naar Colombia stromen. Er is een immense legale en illegale handelsstroom tussen Colombia en Miami.

Er zijn elf bedrijven in staat van beschuldiging gesteld maar de autoriteiten stellen dat er honderden bedrijven in Miami ingeschakeld zijn bij het witwassen van cocaïnewinsten. Op een persconferentie noemde een officier van justitie de stad een ‘global hub voor geld witwassen.’ Het onderzoek was niet in handen van de DEA maar van de U.S. Homeland Security Investigations en de politie in Miami.

Montana

De verdachten gebruikten schuilnamen als “Tony Montana,” “Pitbull” and “Neymar”. In Mexico verliepen veel transacties op de zwarte markt voor peso’s. Een van de hoofdverdachten is aangehouden in het Colombiaanse Cali. Het onderzoek staat in verband met de recente arrestatie van Juan Manuel Alvarez Inzunza (34), die witwasoperaties in Mexico zou hebben geleid voor het Sinaloa-kartel, een van de grootste drugskartels in de wereld. Alvarez Inzunza wordt uitgeleverd om terecht te staan in San Diego, Californië.