Verdachten criminele organisatie gepakt

Politie Gelderland Zuid heeft in samenwerking met collega’s uit Marokko en België naar eigen zeggen een grote internationale criminele organisatie opgerold. Dinsdag werden in Nederland twaalf doorzoekingen gedaan en daarbij zijn twee verdachten aangehouden. Het gaat om een 26-jarige Culemborger en een 41-jarige man uit Amsterdam. De politie doet onderzoek naar onder meer drugshandel en witwassen op internationaal niveau.

Ook in België en Marokko zijn doorzoekingen gedaan. In het Belgische Luik zijn 25 panden doorzocht en vijftien verdachten aangehouden. De autoriteiten van de drie landen verwachten dat ze miljoenen aan crimineel vermogen zullen aantreffen. Spanje en Duitsland zijn ook betrokken bij het onderzoek omdat de groepering vanuit deze landen zou opereren. 

België verrichtte al geruime tijd een onderzoek op deze criminele organisatie die zich zou bezighouden met hasjtransporten en witwaspraktijken in Europa. Het geld dat werd verdiend met de drugstransporten, zou via witwaspraktijken worden doorgesluisd en worden belegd in vermogen als panden, appartementencomplexen, horecagelegenheden en bouwgronden in Marokko, aldus de politie.

De hoofdverdachten bleken in Nederland en België te wonen. Nederlandse politie en justitie startten vervolgens een zelfstandig onderzoek op de twee verdachten en kreeg zicht op vele geldstromen richting Marokko. De aangehouden Culemborger is volgens de politie de eigenaar van een coffeeshop in zijn woonplaats. De Burgemeester heeft besloten de shop te sluiten in verband met deze strafbare feiten.