Internationale operatie tegen synthetische drugs

De politie van Polen, Nederland en Duitsland zeggen in april een grote operatie te hebben uitgevoerd tegen producenten van synthetische drugs, zoals amfetamine en xtc. Er zijn in Polen acht mensen aangehouden en er is voor tonnen aan drugs en chemicaliën gepakt.

1.000 liter BMK

Er zijn chemicaliën, wapens, versleutelde telefoons, gestolen auto’s en drugs in beslag genomen. In Nederland zijn op 17 plaatsen doorzoekingen geweest en drie laboratoria zijn ontmanteld. In Nederland zijn ook meer dan 100 kilo MDMA-kristallen in beslag genomen en 12 liter MDMA vloeistof, en ook grondstoffen: 1.000 liter BMK (grondstof voor amfetamine) en 30 liter PMK (grondstof voor MDMA). Dergelijke grondstoffen zijn erg veel geld waard.

Leverancier

In Polen is 17,48 ton aan chemicaliën geconfiskeerd en ook 4 kilo amfetaminepasta. In Duitsland is 7,2 ton aan chemische stoffen gepakt. Om wat voor stoffen dat gaat is onbekend.

Er zouden 300 mensen zijn ingezet. Een grote leverancier van grondstoffen voor de productie van synthetische drugs is opgepakt. Hij leverde die stoffen voor de productie van drugs in Nederland.

2016

Sinds 2016 kwam er bij de Poolse politie informatie binnen over de groep, aldus Europol. In het onderzoek werd duidelijk dat er voor 2.000 kilo aan chemische stoffen naar verschillende locaties in Nederland werd gebracht. Soms gebeurde dat twee of drie keer per week.

Soms werden stoffen tijdelijk ondergebracht in Duitsland.