Felle reacties op blunder Europol

Het gebeurt niet vaak dat je als journalist nieuws maakt dat door de hele wereld wordt overgenomen. Maar eergisteren gebeurde het met de reportage die Crimesite-verslaggever Vincent Verweij maakte voor Zembla. Ondermeer de BBC, de Washington Post, Reuters en alle Nederlandse media namen het nieuws over van het grote datalek bij een Europol-analiste, die 54 politiedossiers over terrorisme op internet liet slingeren. Terugkijken na de break.

 

 

Meer dan 100 berichten verschenen er in binnen- en buitenland. In kranten en op websites van Amerika tot Qatar. Van Groot-Brittannie tot Peru. Een samenvatting van de internationale reacties.

Reacties

De BBC schreef:

De onthulling van Zembla is opmerkelijk omdat Europol directeur Rob Wainwright in januari in Londen zal spreken op een seminar over data-beveiliging.

De Euro-kritische Daily Express doet er nog een schepje bovenop:

Een klap voor de pan-Europese politie, want na de Brexit deed Europol haar best om Groot-Brittannie binnenboord te houden

De Washington Post, de krant van de oervaders van de onderzoeksjournalistiek Woodward en Bernstein, schreef:

Het datalek kan het vertrouwen ondermijnen in Europol van de lidstaten die uiterst gevoelige data over terrorisme en georganiseerde misdaad moeten delen.

Kamervragen

Europarlementarier Sophie in ’t Veld heeft de Europol-directie op het matje geroepen. Die zal zich binnenkort in het Europese parlement moeten verantwoorden voor de blunder van haar medewerkster. In ’t Veld is boos omdat Europol het datalek verzweeg tijdens een vertrouwelijke briefing van Europarlementariers, twee dagen voor de uitzending.

Zie ook:

Europol blundert met terreurdossiers

Zembla website