Internationaal drugsonderzoek in Nederland

De Rotterdamse politie heeft bekendgemaakt dat op 12 maart in een internationaal onderzoek ‘naar de handel en productie van verdovende middelen’ vier mannen zijn aangehouden. Bij doorzoekingen afgelopen dinsdag zijn duizenden kilo’s versnijdingsmiddelen gevonden. Het onderzoek in Nederland begon nadat uit onderzoeken van het Openbaar Ministerie in Skopje, Wenen en Frankfurt, een connectie met Nederland bleek.

Bij die onderzoeken in het buitenland zijn grote hoeveelheden drugs aangetroffen en ook meerdere verdachten aangehouden. Om welke drugs het gaat maaktde politie niet bekend.

Sinds september 2012 zijn de politie en het Openbaar Ministerie in Rotterdam samen met betreffende drie landen met een internationaal opsporingsonderzoek bezig. Daarvoor werd met behulp van Eurojust een zogenaamd Joint Investigation Team opgericht, bestaande uit rechercheurs uit Nederland, Macedonie, Oostenrijk en Duitsland.

Het internationale onderzoek leidde dinsdag tot de aanhouding van vier verdachten. In Amstelveen werden drie mannen aangehouden, van 38, 43 en 54 jaar. De vierde man, van 41 jaar, werd in Vlaardingen aangehouden. Die dag werden ook acht woningen en opslagruimtes doorzocht in Schiedam, Vlaardingen, Amstelveen en Amsterdam. Daarbij werden bijna 4.000 kilo versnijdingsmiddelen, een vuurwapen, munitie en een stroomstootwapen in beslag genomen.

De vier mannen die dinsdag werden aangehouden zijn vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris, die heeft hen voor 14 dagen in bewaring gesteld.