Onthoofding moderator internetsite

Woensdagochtend vroeg is in de stad Nuevo Laredo, Tamaulipas, Noordoost Mexico, het lichaam van een moderator van een internetsite gevonden. Volgens een boodschap die naast het lijk lag betrof het een man met de internetnaam El Rascatripas, die werkte voor een sociale netwerksite waar anoniem activiteiten van drugskartels kunnen worden doorgegeven. Het bericht naast het stoffelijk overschot luidde als volgt:

Hallo ik ben rascatripas en dit is met me gebeurd omdat ik niet begrepen had dat ik geen berichten moet plaatsen op internetsites, zoals La Nena de Laredo [zie verderop -red] en met dit bericht neem ik afscheid van Nuevo Laredo en Vivo. Altijd herinner… Nooit Vergeet…uw  moderator.

Voor deze moord werden al een aantal andere (internet)journalisten op een vergelijkbare wijze vermoord en met hetzelfde motief. In september werd een vrouw (La Nena de Laredo) onthoofd, zij werkte voor dezelfde site. Eerder die maand werden twee mensen aan een brug gehangen

Op de site van Nuevo Laredo en Vivo kunnen mensen berichten posten over locaties die onveilig zijn omdat er zich bewapende mensen van drugskartels hebben verzameld of geschoten wordt. Verder staan er kentekens van voertuigen van drugskartels of worden halcones (letterlijk vertaald: valken) aangegeven. Dat zijn bijvoorbeeld taxichauffeurs of straatverkopers die werken als tipgever voor criminele organisaties.

Hier meer over de achtergronden van de drugsoorlog in Mexico.