Digitale schandpaal wordt strafbaar

Foto’s en filmpjes van dieven op internet plaatsen wordt strafbaar. Het ministerie van Justitie heeft een wet in voorbereiding die regelt dat wie iemand digitaal aan de schandpaal nagelt een boete riskeert van 25.000 euro, grotere bedrijven die dat doen krijgen een nog veel hogere boete. Dat zegt de voorzitter van het College bescherming persoonsgegevens (Cpb) Jacob Kohnstamm in het Algemeen Dagblad. Kohnstamm vindt dat opsporen van criminelen is alleen voorbehouden aan politie en justitie en niet aan winkeliers, pompstationhouders en andere particulieren die uit frustratie over diefstal of beroving mensen aan de schandpaal nagelen. 

De precieze bedragen worden vastgelegd in een wet waaraan het ministerie van Justitie nu werkt. Het Cbp is als adviseur nauw betrokken bij de inhoud van de wet die komend najaar klaar moet zijn.

Volgens Cbp-voorzitter Jacob Kohnstamm zal degene die andermans privacy schendt, ook die van verdachten, zonder voorbehoud ‘afschrikwekkende’ boetes krijgen. De hoogte daarvan wordt afhankelijk van de ernst van het vergrijp en grootte van de organisatie. Particulieren kunnen al snel een boete van 25.000 euro krijgen, zegt Kohnstamm.

Psycholoog René Diekstra zette onlangs een rovende medewerker van een verzorgingstehuis te kijk.

De directeur van verzorgingshuis Herfstzon in Goor plaatste vorige week dinsdag een filmpje van twee inbrekers op internet. Maar na een brief van het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) verwijderde hij het filmpje weer. Het CBP had gedreigd met een dwangsom. Directeur G. Knegt was daar ‘pissig’ over: ‘Ik had het filmpje eigenlijk weer terug willen plaatsen, zo pissig ben ik. Het is ongelofelijk. Het lijkt wel of de privacy van de inbrekers beter beschermd is, dan die van de burger.’