Inval bij telecomwinkels levert paar ton cash op

De politie heeft 262.000 euro en een lading gestolen lampen in beslag genomen bij de actie donderdag in Beverwijk tegen belwinkels. Er zijn vier bedrijven gevonden die verdacht worden van ondergronds ‘hawala’ bankieren en witwassen. Ook zijn geldtelmachines en vervalste telefoons gevonden. Er werd gisteren met groot machtsvertoon en 250 man en geldhonden binnen gevallen op het bedrijventerrein.

Underground

Aan de actie onder leiding van het landelijk parket werkten politie, FIOD en Belastingdienst mee.  De actie startte om 12 uur donderdagmiddag en liep tot in de late avond door. Op het bedrijventerrein is ruimte voor zo’n 50 units, en daarvan zijn er ruim 40 in bedrijf als telecombedrijfje. Bij politie, FIOD en OM waren de afgelopen periode diverse signalen binnengekomen dat deze telecombedrijven zich meer met ‘underground banking‘ dan met telecommunicatie zouden bezig houden. Het vermoeden ontstond daarmee dat de telecomhandel slechts een façade was om het verplaatsen van grote geldbedragen mogelijk te maken en te verhullen. Door de jaren heen zijn er op deze wijze vermoedelijk miljoenen euro’s verplaatst via telecombedrijven op het terrein, zegt de politie.

Dubai

Vanuit recherche-onderzoeken bleek dat het bedrijventerrein regelmatig wordt bezocht door vermoedelijke geldkoeriers en ondergronds bankiers. Ook waren er signalen dat er dubieus contant geld werd ingebracht bij een onderneming en dat dit geldbedrag vervolgens werd rondgepompt. Niet alleen tussen Nederlandse bedrijven, maar ook naar landen in Oost-Europa en Dubai. Op deze manier wordt de herkomst van dit geld verdoezeld en kan nauwelijks worden vastgesteld wie het geld oorspronkelijk heeft ingebracht. Het vermoeden bestond dat op deze manier op crimineel geld wordt witgewassen. Het bedrijventerrein zou daarmee een essentiële schakel zijn om crimineel geld vanuit de onderwereld naar de bovenwereld over te hevelen.

Verborgen ruimtes

Onder leiding van het landelijk parket werd besloten alle bedrijven te doorzoeken. Vier van de bedrijven zijn ook daadwerkelijk aangemerkt als verdachte van witwassen en undergrond banking. De overige bedrijven werden doorzocht om bewijsmateriaal veilig te stellen. Het gevonden geld bevond zich deels in een verborgen ruimte boven een systeem plafond. Onder het in beslag genomen geld bevonden zich ook 500 euro biljetten. Volgens de politie een signaal van criminaliteit en witwassen. In een auto is eveneens een verborgen ruimte gevonden.