Inval FIOD in huis coke-verdachte

De FIOD heeft onder leiding van het functioneel parket woensdag beslag laten leggen op bezittingen van een verdachte uit Limburg. Het gaat om onder meer bankrekeningen, de overwaarde op een woning, een Porsche, een Mercedes en een scooter. Het beslag is gelegd omdat de overheid illegaal verkregen vermogen van de 37-jarige cocaïne-verdachte wil kunnen terugvorderen. Ook is een wapen gevonden. 

Door Wim van de Pol

De doorzoeking was in de omgeving van Roermond in de woning van verdachte. De rechercheurs kregen bijstand van een Advanced Search Team en een Intermediate Search Team van de genie, van de landmacht. Dit zijn specialisten die vaker worden ingezet om verborgen ruimtes op te sporen.

Onderzoek van de FIOD naar de financiën van de 37-jarige man leverde de verdenking op dat hij crimineel geld witwast. De verdachte heeft vermoedelijk grote uitgaven gedaan zonder dat daar substantiële legale inkomsten tegenover stonden. Het vermoeden bestaat dat hij met crimineel geld onder meer auto’s kocht en investeerde in verbouwingen van zijn huis en in drugs.

De man is in het voorjaar van 2011 aangehouden voor de invoer van cocaïne. Hij zit in die zaak in voorlopige hechtenis en moet zich daarvoor binnenkort voor de rechtbank Rotterdam verantwoorden. Het witwasonderzoek is uit deze zaak voortgekomen.