Inval illegaal clubhuis Trailer Trash Travellers in Zwanenburg

De gemeente Haarlemmermeer heeft vrijdagmiddag de sluiting gelast van een illegaal clubhuis van motorclub Trailer Trash Travellers op industrieterrein De Weeren in Zwanenburg. Het clubhuis bevond zich in een loods. Dat meldt het Noordhollands Dagblad.

Bestuursdwang

Handhavers bezochten met politieversterking het industrieterrein nadat een tip was binnengekomen over bijeenkomsten van de motorclub in een loods. Volgens een gemeentewoordvoerder werd daar inderdaad een clubhuis met bar aangetroffen. ‘Dat is in strijd met de bestemming van het betreffende pand. Daarop is de eigenaar van het pand een bestuursdwang opgelegd. Hij moet het clubhuis op korte termijn sluiten, anders gaan we handhavend optreden.’

Opiumwet

Of de Trailer Trash Travellers een clubhuis in de Haarlemmermeer mogen openen is volgens de woordvoerder momenteel niet aan de orde. ‘Bij een aanvraag zullen wij kijken of deze in overeenstemming is met het bestemmingsplan.’ De motorclub zat tot begin 2017 in de voormalige kantine van de in 2012 failliet verklaarde voetbalclub Young Boys aan het Tennispad in Haarlem. Burgemeester Jos Wienen van Haarlem sloot het clubhuis op basis van de Opiumwet nadat bij een politiecontrole acht xtc-pillen werden gevonden. Ook werd munitie aangetroffen. Wienen sloot eerder al de clubhuizen van de Hells Angels en No Surrender in Haarlem.

 “Buitenproportioneel”

Jim Mollet, woordvoerder en juridisch adviseur van de Trailer Trash Travellers noemt de actie van vrijdag buitenproportioneel. ‘Blijkbaar waren ze bij de gemeente heel erg bang want er moesten wel zes politieauto’s mee. Luister, deze jongens knikkeren niet. Maar het zijn woonwagenbewoners die als hobby motoren hebben. Die worden dan even over één kam geschoren met Hells Angels en Satudarah. De motorclub zat al anderhalf jaar in die loods en de buurt heeft er nooit over geklaagd. Er stond wel een bar en een toog, maar die stond er al voor hun komst.’

Broedplaats criminaliteit

Bedrijventerrein De Weeren in de laatste jaren vaker in opspraak geraakt door illegale praktijken. In 2016 en 2017 werden bij verschillende controles wietkwekerijen, ruim 200 gram cocaïne, gestolen voertuigen, drie doorgeladen vuurwapens en twee tasers gevonden. Ook in de jaren daarvoor vonden er criminele activiteiten plaats op De Weeren. Tijdens een gemeenteraadsvergadering werd het industrieterrein eerder een broedplaats van criminaliteit genoemd waarbij met name autobedrijven een dekmantel zouden zijn voor criminelen.