Inval woonwagenkamp naast ‘molotovman’

In een groot internationaal onderzoek naar diefstal van landbouwvoertuigen en -materiaal heeft de politie dinsdagmorgen op verschillende locaties in Limburg invallen gedaan. Een van die locaties is het woonwagenkamp naast de zogenoemde 'molotovman' Gijsbert Ruiter in Haelen. Hij werd in juni 2012 landelijk bekend door een confrontatie met de politie, waarbij molotovcocktails werden gegooid.

De invallen waren dinsdag bij twee woningen in Roermond en een woning in Haelen. Daarbij zijn drie arrestaties verricht. Twee mannen van 28 en 43 uit Roermond en een 44-jarige man uit Haelen.

Diefstal

Zij worden verdacht van een vijftigtal zaken met betrekking tot de diefstal en heling van landbouwvoertuigen en gereedschappen, zoals lasapparatuur en groefmachines. In het afgelopen jaar kreeg de politie meerdere aangiftes en meldingen van diefstallen in Brabant en Limburg. Door maandenlang onderzoek van de recherche samen met de politie uit België en Oostenrijk, is de politie de verdachten op het spoor gekomen.

Oostenrijk

Het onderzoek startte in april vorig jaar. Toen bleek dat de voertuigen die in Limburg en Brabant werden gestolen, via België naar Oostenrijk werden vervoerd. In Oostenrijk zijn zeker 24 gestolen voertuigen aangetroffen.

De actie van de politie, in samenwerking met militairen van defensie, duurt mogelijk de hele dag. Er wordt intensief gezocht naar sporen in en rond de woningen.

Confrontatie

Het woonwagenkamp in Haelen kwam in juni 2012 ook in het nieuws nadat een buurtbewoner, Gijsbert Ruiter, de confrontatie met de politie was aangegaan. Daarbij gooide hij met molotovcocktails naar agenten. Ruiter deed dat naar eigen zeggen omdat hij al jaren werd bedreigd en lastig gevallen door bewoners van het kamp. Om zich te beschermen bouwde hij een hek om zijn tuin, maar dat mocht niet van de gemeente.

In april vorig jaar werd Ruiter veroordeeld tot negen maanden celstraf.