Invallen bij Deense motorclubs

De Deense politie heeft donderdagavond invallen gedaan bij de Hells Angels en Bandidos in de stad Esbjerg. Daarbij zijn 114 leden van de motorclubs gearresteerd. Acht van hen worden voor de rechter voorgeleid omdat ze drugs op zak hadden. De laatste weken lijkt het conflict tussen de rivaliserende motorclubs uit de hand te lopen. De politie hoopt met deze actie duidelijk te hebben gemaakt dat een gewelddadig conflict niet wordt geaccepteerd.

Tot voor kort was er een ‘vredesverdrag’ tussen de Deense Hells Angels en Bandidos. De afgelopen tijd laaide het conflict over grondgebied echter weer op. Afgelopen voorjaar vonden meerdere vechtpartijen in Esbjerg plaats, waarbij beide motorclubs betrokken waren. De spanning werd verder opgevoerd toen verschillende leden van de Bandidos overstapten naar de Hells Angels. Vlak na de actie in Esbjerg ontstond er onrust in de steden Aalborg en Nørresundby, waar groepen Hells Angels en Bandidos elkaar achtervolgden en aanvielen.

Volgens de politie zijn er meer conflicten tussen de twee rivaliserende motorclubs dan waar zij oog op hebben. In de jaren 90 woedde een groot conflict tussen de Hells Angels en Bandidos in Scandinavië, waarbij zware wapens werden gebruikt. In Denemarken werden de motorclubs een tijdje verboden, maar die wet is inmiddels ingetrokken.