Invallen in zoektocht naar ontvoerde Rotterdamse loco-imam (71)

Invallen in zoektocht naar ontvoerde Rotterdamse loco-imam (71)

De politie is donderdag een woning in Rotterdam-Zuid binnengevallen in verband met de zoektocht naar de 71-jarige Rotterdamse loco-imam die op 25 januari is ontvoerd. Eerder werd door de politie ook al gezocht in een loods in Nieuwe-Tonge. De man is nog steeds spoorloos. De hoofdofficier van justitie looft 20.000 euro tipgeld uit voor de gouden tip die leidt tot de verblijfplaats van de ontvoerde man.

Drie mannen

De 71-jarige man werd donderdagavond 25 januari op de Zoutziederstraat in Rotterdam door twee mannen een bus ingetrokken en meegenomen, terwijl een derde dader het busje bestuurde. Het slachtoffer liep op dat moment van de moskee naar huis, een wandeling van een paar honderd meter.

Arrestatie

Op dinsdag 30 januari werd een 45-jarige man uit Zwolle aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de ontvoering. Op 2 februari werd besloten dat hij nog zeker twee weken vast moet blijven zitten.

Nadat de man het busje in was getrokken, reed deze richting Mathenesserweg/Taandersstraat. Al snel werden de (vervalste) kentekenplaten van het busje achterhaald en in het computersysteem gezet dat verbinding maakt met camera’s langs de weg die kentekens scannen. Dit kentekenherkenningssyteem gaf rond 20.00 een laatste ‘hit’ op de Haringvlietbrug richting zuiden. Vanaf daar ontbreekt ieder spoor.

Vluchtauto

Het busje waarin het slachtoffer is getrokken, is een eerder gestolen zwarte Ford Transit Custom 3 (bouwjaar 2019) met dunne oranje strepen, zilverkleurige spiegels, sidebars en met vervalste kentekenplaten. Een eerdere getuigenoproep over het busje waarin het slachtoffer is getrokken, leverde volgens de politie geen bruikbare tips op.

Tipgeld

De hoofdofficier van justitie looft 20.000 euro tipgeld uit voor de gouden tip die leidt tot de verblijfplaats van de ontvoerde man.

Het vermoeden is dat de aanleiding van de ontvoering een crimineel conflict is en dat de 71-jarige man hiervan het slachtoffer is geworden.

Ripdeal

De Telegraaf schreef eerder dat het slachtoffer de 71-jarige loco-imam Mohamed is. Hij zou volgens bronnen van de krant zijn ontvoerd omdat een van zijn zonen verantwoordelijk wordt gehouden voor een gestolen partij van 400 kilo cocaïne. Een groep Servische en Albanese drugscriminelen zou mogelijk verantwoordelijk zijn voor de ontvoering. Een andere zoon van de loco-imam zou vorig jaar ook ontvoerd zijn door een groep criminelen en urenlang zijn vastgehouden. Naar verluidt zou het om dezelfde ripdeal gaan.

De politie zoekt mensen die meer weten over de aanleiding voor de ontvoering of mensen die weten waar het slachtoffer wordt vastgehouden.