Invallen om wietteelt in Groningen en Drenthe (UPDATE)

De politie in Groningen en Drenthe deden woensdagmorgen invallen in het kader van een onderzoek naar georganiseerde wietteelt. Volgens lokale media zijn er zijn er vijf personen aangehouden. Een langer lopend onderzoek heeft volgens de politie geleid tot aanhouding van de man achter een reeks kwekerijen. Het is een Assenaar met een uitkering.

Assen en Hoogeveen

In februari en maart van dit jaar werden in Assen en Hoogeveen wietkwekerijen ontdekt. Aan de Industrieweg in Hoogeveen werden in een loods ruim 1800 planten aangetroffen en de maand daarop aan de Graswijk in Assen ruim 1300. De planten en apparatuur werden in beslag genomen. Vervolgens werd in beide kwekerijen onderzoek verricht, waarbij onder andere werd gezocht naar sporen. Dankzij deze sporen kreeg het hennepteam van de politie zicht op een aantal verdachten.

Hoofdverdachte uit Assen

Vijf mannen kwamen in beeld als verdachte. Een 36-jarige inwoner van Assen wordt door het team gezien als hoofdverdachte. De andere verdachten zijn een 33-jarige inwoner van Borger, een 50-jarige inwoner van Assen en twee mannen van 50 jaar zonder vaste woon- of verblijfplaats. Dit duo heeft zich vermoedelijk bewust laten uitschrijven uit de gemeentelijke basisadministratie om zo niet traceerbaar te zijn voor de overheid om bijvoorbeeld de belasting te ontlopen. Dit is voor de politie een vorm van ondermijning en daarom is de Belastingdienst hierover geïnformeerd. Uit het onderzoek bleek tevens dat de hoofdverdachte een uitkering van de gemeente Assen krijgt. Gezien de resultaten van het onderzoek is de uitkering van de man direct door de gemeente stop gezet. De sociale recherche doet verder onderzoek.

Meppel en Winschoten

Na de ontmanteling van kwekerijen in Assen en Hoogeveen verplaatste de groep zijn activiteiten naar een bedrijfsloods op het industrieterrein aan de Scherpemaat in Meppel. Daar werd door hen een nieuwe kwekerij opgezet. Tijdens de inval van woensdagochtend vonden agenten daar een kwekerij met ruim 1400 hennepplanten. Alle planten en apparatuur werden in beslag genomen en vernietigd. Ook in een bedrijfsloods in Winschoten werd een hennepkwekerij met 300 planten en stekken aangetroffen. Tevens was in dit pand een drogerij aanwezig. Ook zijn woningen in Veendam, Borger, Assen en Marwijksoord doorzocht. Daarbij werd onder andere beslag gelegd op wiet, administratie, een nepvuurwapen, contant geld en diverse bankrekeningen. Bij de hoofdverdachte vonden agenten een machine om geld mee te kunnen tellen. In het kader van het afpakken van crimineel vermogen werd beslag gelegd op twee auto’s, een crossmotor en een bromscooter. Het onderzoek gaat verder en meer aanhoudingen worden dan ook niet uitgesloten

 

Zie ook:

Drugsmaffia trekt naar Oost-Nederland