Invallen onderzoek Bende van Nijvel

Deze week is bekend geworden dat vorige week opnieuw 21 huiszoekingen zijn gedaan in het onderzoek naar de zogenoemde Bende van Nijvel.’We volgen een spoor. We hopen écht dat dit het goede is’, zei procureur des Konings van Charleroi, Christian De Valckeneer, in Het Laatste Nieuws. De huiszoekingen zijn verricht in Wallonië, Vlaanderen en Brussel.

Er zijn veel goederen in beslag genomen die de komende weken zullen worden onderzocht. Er zijn geen mensen aangehouden. Het Laatse Nieuws vernam van ‘bronnen dicht bij het onderzoek’ dat de huiszoekingen plaatsvonden bij mensen die in de jaren tachtig bekende of verborgen sympathieën koesterden voor extreemrechts en op gewelddadige manier het land wilden destabiliseren.

De bende pleegde van 1982 tot 1985 23 overvallen en andere misdrijven waarbij 28 mensen werden vermoord. Bij sommige overvallen leek het alsof er lukraak op mensen werd geschoten en zoveel mogelijk schade werd aangericht. De buit was altijd laag, de schade aanzienlijk.

De nieuwe huiszoekingen komen er 27 jaar na de laatste overval van de Bende van Nijvel, op de supermarkt Delhaize in Aalst in 1985. Toen stopte het geweld abrupt. Sindsdien is er nauwelijks voortgang geboekt in het onderzoek.  

In november 2015 verjaart het dossier. Mogelijk wil de onderzoeksrechter nog een laatste poging om een doorbraak te forceren.

Volgens procureur De Valkenier kan het verstrijken van de tijd ook positief uitpakken. ‘Na zoveel jaar kun je niet uitsluiten dat sommige mensen plots beginnen te praten over het dossier. Dit zijn de jaren tachtig niet meer. Er is veel veranderd’.

Lees het verhaal van een overlevende van de overval in Aalst:

‘Niet schieten, dat is mijn papa’ 

 

 

N