Spookwoningen Rotterdam binnengevallen

In de afgelopen weken heeft de politie in twee panden op Rotterdam-Zuid invallen gedaan en daar cash, vuurwapens en cocaïne in beslag genomen. Twee mannen zijn verdacht van drugshandel, witwassen en wapenbezit. Ze zijn aangehouden, één zit er nog vast. Naast ruim 630.000 euro aan contanten werden zes pistolen en 42 kilo cocaïne gepakt.

Verborgen ruimtes

Volgens de politie was de straatwaarde 1,7 miljoen euro. De invallen komen voort uit langer lopend onderzoek naar twee woningen aan de Lodewijk Pincoffsweg. De woningen werden volgens de politie gebruikt voor drugshandel en witwassen. In de eerste woning werd de 42 kilo zuivere cocaïne aangetroffen. Daar waren geen verdachten aanwezig. In de tweede woning, in dezelfde straat, troffen agenten in verborgen ruimtes diverse tassen met contant geld aan. Onder de tassen lagen zes vuurwapens. In de tassen zat ruim 630.000 euro. Dat geld is in beslag genomen. Beide woningen waren zogenoemde spookwoningen.

De twee verdachten zijn een 33-jarige man uit Barneveld en een 34-jarige man uit Den Haag. Die laatste is op vrije voeten, de man uit Barneveld blijft voorlopig vastzitten.

Spookwoningen

Spookwoningen zijn woningen die worden bewoond of gebruikt door mensen die er niet staan ingeschreven. Ook zijn er woningen waar niemand is ingeschreven.

In de parkeergarage die bij een van de woningen hoort zijn twee auto’s in beslag genomen. In deze auto’s zijn verborgen ruimtes aangetroffen die worden gebruik voor het vervoer van drugs of geld.

De politie zegt met dit soort onderzoek de vermenging van boven- en onderwereld te willen aanpakken, de zogeheten “ondermijning”. De politie signaleert bijvoorbeeld investeren door criminelen in vastgoed en allerlei onduidelijke geldstromen.