Invallen bij supermarkten om fraude

De Fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst (FIOD) heeft maandagavond acht mannen aangehouden op verdenking van fraude in supermarkten. Er werden tien woningen en zes supermarkten doorzocht. De mannen zouden de belasting hebben opgelicht voor zo’n 1,5 miljoen euro.

 

De ondernemers waren of zijn bedrijfsleider van een supermarkt. De winkels staan in Rotterdam, Utrecht, Amersfoort en in de omgeving van Nijkerk en Moerdijk. In de laatste plaats werden twee ondernemingen doorzocht.

De verdachten schreven in hun administratie dat klanten artikelen terugbrachten, terwijl dat in werkelijkheid niet zo was. Het geld gaven ze dan ook niet terug aan een klant, maar staken ze in eigen zak. Over het bedrag werd daarom geen belasting betaald.

Zes van de verdachten zijn voormalig franchisenemers van Super de Boer. Bij inkijk van de administratie een van hen, werd de fraude ontdekt. De belastingdienst ontdekte na een onderzoek dat vermoedelijk andere franchisenemers dezelfde methodes gebruikten.

Een ondernemer zou elke maandag en vrijdag 2500 euro afboeken. Enkele andere franchisenemers boekten steeds 499 euro af, waarschijnlijk in de hoop dat zo’n bedrag niet op zou vallen.

Volgens de Rijksoverheid sjoemelt bijna de helft van de zelfstandige ondernemers van Super de Boer met de kascijfers. In totaal zou het gaan om een berdag van ruim 18 miljoen euro. De ondernemers waarvan de dossiers niet over zijn gedragen aan de FIOD, kunnen rekenen op een naheffing en een boete.