Inzoomen op Endstra en Mieremet

De man die door de nieuwe getuige in de Endstra-moord is aangewezen als schutter was al sinds 2005 verdacht van de moord Willem Endstra. Hij komt ook voor in het onderzoek naar de liquidatie van John Mieremet (foto).

Door @Wim van de Pol

Ali T. was een jaar na de moord op Willem Endstra (17 mei 2004) in beeld bij de Criminele Inlichtingen Eenheid (CIE). Die stuurde in 2005 de volgende informatie naar het rechercheteam Enclave:

In 2004 heeft Willem Endstra ‘Big Willem’ benaderd om Holleeder van het leven te beroven. Big Willem’ stelde Holleeder hiervan in kennis. Willem Holleeder en zijn rechterhand/compagnon hebben vervolgens Ali en Pasja benaderd om Endstra te liquideren. Ali en Pasja hebben deze klus aangenomen en ook uitgevoerd. Bij de liquidatie hebben zij gebruik gemaakt van een pistool. Ten tijde van de liquidatie maakten zij gebruik van een personenauto, kleur donkerblauw en van het merk Alfa Romeo. Dit was een gestolen auto die beschikbaar was gesteld door mensen van de organisatie Holleeder.

Alfa Romeo

De CIE vermeldde erbij dat “Ali” in feite Ali T. was en met “Pasja” niemand minder dan Ziya G. werd bedoeld. Die laatste vormt met Ozgür C. en Ali N. de groep verdachten die nu terechtstaan in de Endstra-zaak. Opvallend was dat er inderdaad gebruik is gemaakt van een pistool, dat in een blauwe Alfa Romeo is gevonden. De twee Turkse Nederlanders konden echter niet worden gekoppeld aan dna dat was aangetroffen op de plaats delict. Ondanks ‘intensief’ onderzoek naar Ali T. kwam de recherche niet verder met aantonen van betrokkenheid bij de Endstra-moord van T.. Ziya G. kwam wel in beeld door een samenloop van omstandigheden, namelijk een vechtpartij op het Amsterdamse Rembrandtplein (lees hier meer over dat onderzoek en nog veel meer in het boek in het boek De Liquidatie Dossiers).

Mieremet

Amsterdamse topcrimineel John Mieremet is vermoord in Nongprue/Banglamung (vlakbij Pattaya) op op 2 november 2005. Bijzonder merkwaardig is de reisbeweging van de verdachte Ali N., die maandag terechtstond. Uit het zogeheten Boeddha-onderzoek, dat de Nationale Recherche in 2005 startte naar de moord op Mieremet, blijkt dat Ali N. vlak voor de fatale 2 november Thailand binnenkwam

Middels tussenkomst van de Liaison Officer te Thailand, werden van de Thaise autoriteiten de “Immigratielijsten” verkregen over de periode 01-01-2004 tot en met 31-12-2006. Deze lijsten betreffen een opsomming van “buitenlandse” personen die Thailand in-en uitreizen.

Op deze “Immigratielijsten” stonden de volgende personen weergegeven:

Ali Ekber N., Thailand ingekomen op 01 november 2005 (07.31) en Thailand uitgereisd 03 november 2005 (00.55)

Ali N. was dus precies 42 uur in Thailand geweest. Desgevraagd zei Ali N. later tegen de recherche dat hij een bliksembezoek aan Thailand had opgetuigd voor een romantische internetdate. Mysterieus is dat op deze Thaise immigratielijst nog twee bekende achternamen figureren namelijk die van Ali T. en Ziya G.:

S. T., Thailand ingekomen op 29 oktober 2005 en Thailand uitgereisd op 04 november 2005
N. G., Thailand ingekomen op 31 oktober 2005 en Thailand uitgereisd op 06 november 2005

Ook deze namen waren dus juist ten tijde van de Mieremet-liquidatie aanwezig in Thailand. Er is slechts één probleem: de voorletters van G. en T. zijn niet S. en niet N.. De recherche schreef in 2012 dat dit verband nog niet voor 100 procent was opgeklaard.