Irfan E. zou moord op fietsenmaker hebben bekend

De 39-jarige Irfan E. zou het doodsteken van fietsenmaker Temel Kobya (foto) hebben bekend aan een vriend. De fietsenmaker werd op 15 maart van dit jaar doodgestoken in zijn winkel aan de Jan Tooropstraat in Amsterdam. E. wordt ook verdacht van ernstige mishandeling van een collega. 

Volgens de verklaring van de vriend van E. kwam de dader kort na de moord bij hem op bezoek. Hij zat onder het bloed en zou de moord op de fietsenmaker hebben bekend.

DNA

Naast de getuigenverklaring is er nog meer bewijs tegen Irfan E., zo bleek vandaag uit een pro forma-zitting in Amsterdam. Er is dna gevonden van de verdachte op de pet, de stofjas en onder de nagels van Kobya.

Andere zaak

De vriend van Irfan E. verklaarde tegenover justitie ook dat de verdachte betrokken zou zijn bij een ernstige mishandeling. E. zou een collega uit de bouw verschillende keren met een hamer hebben geslagen in diens woning. Deze liep daarbij een hersenschudding en schedelfractuur op. Nadat de getuige zijn verklaring had afgelegd, heeft het slachtoffer van de mishandeling aangifte gedaan tegen Irfan E.

Dubieus

De advocaat van E. vond de verklaring van de getuige dubieus. Volgens Yehudi Moszkowicz wil de getuige de beloning van 10.000 euro opstrijken die werd beloofd voor de gouden tip. De uitzending van het televisieprogramma Opsporing Verzocht waarin de beloning werd uitgeloofd was op 22 maart. Irfan E. werd in mei aangehouden.

Geliefd

Temel Kobya was oorspronkelijk afkomstig uit Turkije en woonde al dertig jaar in Nederland. De fietsenmaker was getrouwd, had vier kinderen en was zeer geliefd in de buurt.

Meer in Het Parool