‘Irritatie in buitenland over Nederlandse politie’

De Nationale Politie heeft problemen om verzoeken uit het buitenland op te volgen om te helpen met de opsporing van criminelen die zich mogelijk in Nederland schuil houden. Het onvermogen van de politie wordt vooral veroorzaakt door een falende ict. Het leidt tot grote irritatie bij buitenlandse diensten. 

Jaarlijks krijgt het Landelijk Internationaal Rechtshulp Centrum (LIRC) ongeveer een kwart miljoen rechtshulpverzoeken uit het buitenland. Die gaan bijvoorbeeld over veroordeelde criminelen en verdachten uit andere landen die mogelijk in Nederland verblijven, maar ook over Nederlanders die in beeld zijn voor misdrijven in het buitenland. Dat schrijft De Telegraaf op basis van een vertrouwelijk interne brief.

Onderbezetting

Naast een falende ict, zou ook onderbezetting hebben geleid tot grote achterstand bij het honoreren van verzoeken uit het buitenland. Een woordvoerder van de Landelijke Eenheid van de politie zegt tegen de krant zich niet te herkennen in de zorgen. ‘De achterstanden zijn grotendeels weggewerkt en personeel is aangevuld. We werken hard aan het wegwerken van de resterende achterstand.’

Opgepakt

Nederland is voor buitenlandse criminelen een aantrekkelijke vestigingsplaats. Niet alleen omdat hier grote hoeveelheden drugs binnen komen, ook omdat ze hier in relatieve anonimiteit kunnen verblijven. Toch worden regelmatig ook gezochte onderwereldfiguren uit het buitenland opgepakt. Zo werd vorig jaar december in Hoofddorp nog de gezochte Engelsman Simon McGuffie opgepakt. De arrestatie van het Britse echtpaar Adams in Amsterdam in 2015 was groot nieuws in Groot-Brittannië. Engeland heeft samen met Nederland het programma Operation Return opgezet, speciaal bedoeld om voortvluchtige Britten die zich mogelijk in ons land schuil houden op te sporen.

Italiaanse maffia

Ook worden soms leden van de Italiaanse maffia opgepakt. In een woning op het KNSM-eiland in Amsterdam werd in februari van dit jaar Francesco de Simone, kopstuk van de Napolitaanse Camorra, door een arrestatieteam aangehouden (foto boven). De 62-jarige Italiaan was al 3 jaar op de vlucht.