Is bluetooth-speaker een afluisterapparaat?

Ophef in Amerika over de Amazon Echo, een bluetooth-speaker en ‘personal assistent’. Politie in de staat Arkansas wil van Amazon alle gegevens over een apparaat dat in de huiskamer van een moordverdachte stond. Mogelijk heeft het apparaat geluiden opgenomen van de moord die in het huis is gepleegd.

Het apparaat stuurt continue geluiden naar een server van Amazon, die ze analyseert en commando’s uitvoert. Als iemand bijvoorbeeld zegt: ‘Wat is het weer in Arkansas’, antwoordt het apparaat met het actuele weerbericht voor de regio.

Moord

De politie denkt dat Victor Collins vermoord is in de badkamer van verdachte James Andrew Bates. Daarna zouden er bloedresten door het bad zijn gespoeld, want uit de watermeter in het huis blijkt, dat er die nacht opvallend veel water is verbruikt. De politie wil nu ook alle geluidsopnames horen die de Amazon speaker in het huis van Bates geeft vastgelegd. In de hoop aanwijzingen voor de moord te vinden. Maar Amazon weigert die gegevens te overhandigen om privacy-redenen. Bovendien, zegt Amazon, wordt niet alles opgenomen. Alleen als er bekende trefwoorden worden gebruikt (zoals ‘weather’), stuurt de speaker data naar de servers van Amazon. Maar kennelijk twijfelt de politie aan die verklaring van Amazon.