Is het einde van plofkraken in zicht?

Politie en banken doen er alles aan om het aantal plofkraken terug te dringen. De kans bestaat dat het fenomeen ook daadwerkelijk verdwijnt. Er lijkt namelijk een veel lucratievere manier op komst om de inhoud van geldautomaten te bemachtigen: het hacken van pinautomaten.  Geldautomaten spuwen bankbiljetten.

Door Timo van der Eng

In tientallen Europese landen, waaronder Nederland zijn aanvallen op geldautomaten geweest. Die aanvallen vonden op afstand plaats. Ook buiten Europa werden geldautomaten gekraakt – zonder dat er ook maar een krasje op de pinautomaten ontstond. In juli van dit jaar spuwden een aantal geldautomaten van de First Commercial Bank in Taipei, de hoofdstad van Taiwan plotseling grote hoeveelheden cash. Zonder dat er ook maar een pinpas aan te pas kwam. Het geld werd meegenomen door criminelen die bij de pinautomaten stonden te wachten. Twee man werden met een deel van de buit (foto) opgepakt.

2,5 miljoen

In totaal maakte de bende in Taiwan, die waarschijnlijk uit Oost-Europa afkomstig is, meer dan 2,5 miljoen dollar buit.

Een woordvoerster van de First Commercial Bank erkende dat de software van de geldautomaten was aangevallen door cybercriminelen. Het zou om 41 pinautomaten gaan van het merk Wincor Nixdorf, een fabrikant uit Duitsland. Een maand na de aanval in Taiwan, vond er een soortgelijke hack plaats in Thailand. Het is niet bekend hoeveel geld daarbij werd buitgemaakt.

Buhtrap

Volgens de FBI zijn de hacks het werk van een criminele bende met de naam Buhtrap. De cybercriminelen werkten met phishingmails, die zogenaamd afkomstig waren van de fabrikant van de geldautomaten. Sinds dit najaar is ook een andere bende actief, onder de naam Cobalt. Die zouden de aanvallen in Europa hebben uitgevoerd, volgens een Russisch onderzoeksbureau. De FBI heeft Amerikaanse banken deze maand gewaarschuwd voor mogelijke aanvallen op geldautomaten in de Verenigde Staten.

Nederland

De Nederlandse Vereniging van Banken was vandaag niet bereikbaar voor commentaar.