Is er een nieuw schandaal bij de politie?

De voorzitter van de centrale ondernemingsraad (COR) van de Nationale Politie is onderwerp van een integriteitsonderzoek. Zijn uitgavenpatroon zou exorbitant zijn geweest. Frank Giltay zou hierover zelfs meerdere malen zijn gewaarschuwd vanuit de rangen van de Nationale Politie.

Credit card

Het gaat om declaraties en uitgaven voor feestelijkheden, eten en reizen. De COR heeft als budget dit jaar 1,4 miljoen euro, vorig jaar was dat 1,6 miljoen. Het leeuwendeel van dat geld is bestemd voor ontwikkeling van mensen die actief zijn in ondernemingsraden bij de politie. De uitgaven gaan naar trainingen, congressen en opleidingen.

Giltay zou uitgaven van van duizenden euro’s hebben gedaan met een credit card die bij zijn functie hoort.

Doelmatigheid

Giltay heeft ontkend dat hij buitensporige uitgaven heeft gedaan en suggereerde dat er personen zijn die hem pootje willen lichten. Het onderzoek naar zijn uitgaven zou zich toespitsen op de doelmatigheid, zo heeft hij aan De Telegraaf laten weten.

Giltay is afkomstig van de politie Amsterdam. Hij was onder meer wijkregisseur in Amsterdam-West en later ook voorzitter van de plaatselijke ondernemingsraad. In 2010 werd hij voorzitter van de (landelijke) COR. Hij was een goede bekende van de korpschef van de Nationale Politie Gerard Bouman, die eind vorig jaar wegging.