Is er wel een boek van Izaan Mounirlam?

De familie van Claudia Melchers wil voorkomen dat het boek ‘Cocacabana’ over haar ontvoering wordt gepubliceerd. Dat bleek vandaag tijdens het kort geding dat de familie heeft aangespannen bij de rechtbank in Zutphen. Ontvoerder en auteur Izaan Moenirlam was niet bij de rechtszitting aanwezig en hij liet zich ook niet vertegenwoordigen door een advocaat. Izaan zou de wijk hebben genomen naar Curacao.  

Er is ook twijfel of er wel een boek bestaat.  Bij het Centraal Boekhuis zou niets bekend zijn, geen enkele boekhandel heeft het op voorraad en zoekopdrachten bij Bol.com en Amazon leveren ook geen resultaat op.

Het Boekblad, vakblad voor de boekenbranch zocht ook tevergeefs naar sporen van de titel in de computers van uitgevers. Bij CBOnline, het ISBN-register en de Koninklijke Bibliotheek is Cocacabana niet te traceren. Volgens de site van Pauw & Witteman is Brite Group de uitgever, maar het lijkt sterk op een uitgave in eigen beheer. Informatie over uitgeverij Brite Group is niet op internet te vinden, wel over het gelijknamige schoonmaakbedrijf in Manchester en omstreken. Sommige media hebbben alleen ‘een manuscript van circa 130 pagina’s’ ontvangen, dus die media is ‘een loer’ gedraaid, beweert de advocaat van Melchers. Miljonair Hans Melchers wil  voorkomen dat het boek alsnog zal verschijnen.

Of die verdedigingsstrategie succesvol zal zijn, is maar zeer de vraag, want een voorziening vragen voor een boek dat niet bestaat en een persoon die buiten Nederland spoorloos is, lijkt onmogelijk.

Melchers lijkt overigens een hekel aan journalisten en aan openbaarheid te hebben. Zijn stichting Hans Melchersfonds biedt ‘financiële ondersteuning aan mensen of organisaties die slachtoffer zijn geworden van ondeugdelijke perspublicaties en zelf geen of onvoldoende geld hebben om zich met hulp van een advocaat daartegen te verweren.’

Hans Melchers wilde ook dat de zitting achter gesloten deuren plaatsvindt.

Een interessante vraag is nu in hoeverre de VARA een loer is gedraaid. Op de website van Pauw en Witteman stond tot voor kort een voorpublicatie van het boek, maar die is door de VARA onlangs verwijderd.

Melchers heeft ook juridische actie aangekondigd tegen de VARA vanwege het lacherige karakter van een uitzending van Pauw en Witteman waarin het “boek” van Izaan M. werd gepromoot.

Bekijk hier nogmaals het interview met Mouniralam: