Wietteelt gewelddadiger, prima toch?

Echtemannen-taal vandaag in nieuwskrant Spits. Het geweld in de wietteelt neemt toe en dat komt door de ‘succesvolle’ aanpak door de politie, zeggen ‘deskundigen’ volgens de Spits. Deze deskundigen zijn burgemeesters en politiemensen. Zoals burgemeester Hubert Bruis van Venlo die zegt: ‘Ze merken dat we op ze jagen. Dan kun je tegendruk verwachten. We moeten erop voorbereid zijn dat ze vaker gaan terugslaan, kijk maar naar wat er met burgemeester Jacobs in Helmond is gebeurd. Het betekent wel dat we op de goede weg zijn.’ Dus als binnenkort de kogels door het gemeentehuis van Venlo vliegen zijn we op ‘de goede weg’?

Door Wim van de Pol

Hubert Bruls reageert op de cijfers die het projectteam Groene Goud bekend maakte. Dat team is in 2006 opgericht om de strijd aan te gaan tegen de wietteelt in de maïsvelden in Noord-Limburg. Het gaat goed met  het Groen Goud-project: steeds meer kwekerijen worden ontmanteld. Vorig jaar werden ook 36 thuisplantages opgerold, ruim twee keer zoveel als in 2008.

‘Burgers tippen ons steeds vaker. Het besef groeit bij mensen dat een hennepkwekerij gevaarlijk is wat betreft de brandveiligheid en dat de handel in handen is van de georganiseerde misdaad’, zegt Saskia van Hees, projectleider van het Groene Goud in Spits.

En nu de vraag van de burger naar de – overigens legale joints – nog aanpakken.

Of zou burgemeester Bruis die persoonlijk bij alle scholieren, jonge, middelbare en oudere rokers tussen de lippen vandaan willen rukken? Cannabis-gebruik is – ook overigens – al jaren stabiel of dalende in Nederland.

Een deskundige vermoedt dat de hennepteelt in de buitenlucht zich verplaatst naar Brabant. Dat zou best eens kunnen. Waarschijnlijk ook naar Oost-Groningen, Drenthe en Twente.

En als daar alles netjes is opgerold is het Nederlandse softdrugsgebruik nog hetzelfde en beginnen de kwekers weer terug te keren naar Noord-Limburg.

Lees de Spits.