Is het nu Leon of Bram Moszkowicz?

Kwaliteitsschrijver en polemisch conservatief Leon de Winter was altijd goed met Bram Moszkowicz. Ze stonden ook samen op de cover van Moszkowicz’ nieuwe boek. Of toch weer niet? Wat is er aan de hand?

Door @Wim van de Pol

De Winter stond de gevallen advocaat met raad en daad terzijde. Hun beider Joodse achtergond zorgde voor binding en emotionele momenten. Moszkowicz beschreef in één van de meest recente delen van zijn memoires tot tranen toe geroerd te geweest zijn toen ze tijdens een diner à deux in een Amsterdamse restaurant beiden het beeld van een crematorium voor ogen kregen.

Taxi Driver

Maffiamaat is volgens de regels van de fictie geschreven maar er treden niettemin tal van herkenbare personages in op. Niet in de laatste plaats een vallende advocaat die als een soort ontkiemende Taxi Driver op zoek gaat naar gerechtigheid, overigens zonder dat er bloedbaden plaatsvinden (hoewel de hoofdpersoon aan het einde op betekenisvolle wijze de witte kolf van een vuurwapen betast).

Leon Moszkowicz?

Opvallend is dat Leon de Winter eerdere dit jaar als co-schrijver van Maffiamaat werd aangekondigd. In de aanbiedingsfolder stonden de namen Leon Moszkowicz en Bram de Winter op de cover van Maffiamaat, terwijl in de begeleidende tekst sprake was van Bram Moszkowicz en Leon de Winter. In versie die nu in de boekwinkel ligt blijkt Leon de Winter van de cover van Maffiamaat te zijn afgevallen. Terwijl bij bol.com het boek weer met twee schrijvers staat gepresenteerd. Wie er nu op het omslag staat, de verkoop zal het geen kwaad doen. Vanavond zit Bram gewoon weer bij Pauw. Wie weet onthult hij onmin met De Winter over de verdeling van de royalties