Is Holleeder een seriemoordenaar?

RTL krijgt geen genoeg van Willem Holleeder. Aanstaande zondag zendt de omroep een ingelaste reportage uit van John van den Heuvel over de man, die verdacht wordt opdracht te hebben gegeven tot zes liquidaties. Of zoals RTL het formuleert: de ‘seriemoordenaar’ Holleeder.

Door Vincent Verweij

Holleeder staat nu terecht voor de uitlokking van moorden op John Mieremet, Kees Houtman, Thomas van der Bijl, Cor van Hout, Robert ter Haak en Willem Endstra. Uitlokken is juridisch heel iets anders dan moorden.

Seriemoordenaars

Zijn er überhaupt seriemoordenaars in Nederland? Jawel, in de recente geschiedenis zijn er meer dan 20 aan het werk geweest, als we de definitie van de FBI hanteren. Dat blijkt uit het boek ‘Seriemoordenaars in Nederland’, waarin de auteurs de misdaden reconstrueerden van bijvoorbeeld Frans Hooijmaijers, alias de spuitreus , het Beest van Harkstede, de Beul van Twente en de Mooie Maniak. Allemaal mensen die eigenhandig hun slachtoffers vermoordden. Dat deed Holleeder niet. Hij is ook niet veroordeeld voor moorden of uitlokking daarvan. Het proces is inhoudelijke nog niet eens begonnen.

[bol_product_links block_id=”bol_54117a572146c_selected-products” products=”9200000009897612″ name=”Crimesite boeken” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”FFFFFF” width=”395″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

In de reportage die RTL zondag uitzendt, gaat het over ‘de onthutsende wereld rond Willem Holleeder’, schrijft RTL in het persbericht. We zullen ‘het ware gezicht zien van de man, die zich presenteerde als een knuffelcrimineel’. En we gaan ‘uniek en nooit eerder geopenbaard beeldmateriaal’ zien.

Ferry de Kok

Dat materiaal is van Ferry de Kok, de voormalige ijshockeyer, bodyguard en beroepscrimineel, die een doorstart maakte als paparazzo. Nadat zijn boezemvriend John Mieremet, met wie hij in Thailand woonde, volgens justitie in opdracht van Holleeder werd vermoord, werd hij de hoffotograaf van diezelfde Holleeder. Het kan vreemd lopen in een mensenleven. Zijn materiaal over Holleeder was jaren te bekijken op YouTube. Maar onlangs werden de meeste videos verwijderd. Vermoedelijk gaat het om dat materiaal dus, dat nu tot een ‘unieke onthutsende’ reportage over een ‘seriemoordenaar’ is verwerkt. Zou het werkelijk nieuwe feiten en unieke beelden bevatten? Of is het de volgende uitgekiende stap in het PR-offensief, na het tapijtbombardement van Astrid Holleeder?

Medialogica

Volgens RTL gaan we antwoord krijgen op de volgende vragen: ‘Wat was de werkelijke reden voor Holleeders veelbesproken optreden bij College Tour?’ en ‘Wat gebeurde er achter de schermen en wat waren de geheime afspraken?’. Daar is trouwens al veel over gezegd, ondermeer in een uitstekende reportage van onderzoeksjournalist Dirk Bayens voor het programma Medialogica (zie hieronder). We zullen zien of er zondag werkelijk nieuwe inzichten te zien zullen zijn, of dat er opgewarmde kliekjes worden opgediend.

Uitzending: Zondag 13 november, 20.00 uur, RTL4