Dit is de man die 31 kg coke uit zijn vliegtuig gooide

Vorige week berichtte Crimesite al als eerste dat Antwerpenaar Rudi Sels (65, foto) in Engeland was veroordeeld tot veertien jaar cel. Op 23 juni vorig jaar had hij 31 kilo cocaïne boven het graafschap Kent uit zijn vliegtuigje gegooid. De drugs waren verpakt in vaten. Dit weekend stond er in Het Nieuwsblad een uitgebreid portret van Sels. 

Sels had jarenlang een limousinverhuurbedrijf. In zijn – gehuurde – exclusieve Maybach 62 reed hij tal van sterren rond, zoals de Italiaans actrice Gina Lollobrigida en Carl-Christian, de aartshertog van Ooostenrijk. In 2012 zou hij gestopt zijn met zijn limousineverhuurbedrijf, maar toch bleef Sels over flink wat geld beschikken. Hij reed rond in een Mercedes S-klasse en hij kocht zijn eigen ULM-vliegtuig. Sels gaf de indruk dat hij nooit iets te kort kwam.

Sterrenchef

Het Nieuwsblad sprak onder andere met ene Eric, een van de oudste vrienden van Sels: ‘Als hij weer eens een foto van zichzelf in een chic hotel in Parijs of bij de Franse sterrenchef Georges Blanc postte, regende het bewonderende verzuchtingen.’

Piloot

Rudi Sels had daarvoor al naam gemaakt als piloot. ‘Eerlijk: Rudi was een van de beste piloten van België’, zegt zijn vriend Eric, die samen met hem in het leger zat. ‘In 1989 nam hij ontslag bij Defensie. Ik had dat al eerder gedaan: in de privésector kon je toen als helikopterpiloot mooi geld verdienen.’ Eerste werkte Sels in loondienst bij een helikopterbedrijf, later had hij zijn eigen onderneming.

Scheveningen

In 1994 werd Sels even opgepakt door de politie, toen een Nederlandse crimineel zijn helikopter kaapte en probeerde om daarmee een gangster te bevrijden uit de gevangenis van Scheveningen. Sels was in deze zaak echter slachtoffer en geen verdachte.

Motief

De advocaat van Sels gaf vorige week in The Old Bailey in Londen een verklaring voor de cokesmokkel van Sels: ‘Als piloot voerde hij geheime missies uit voor het leger tijdens de Koude Oorlog, en later reed hij hoogwaardigheidsbekleders rond. Ik sluit niet uit dat hij zich gewoon verveelde.’

(Omdat in de Engelse en Belgische pers de volledige naam en ongebalkte foto van Sels veelvuldig zijn gepubliceerd, doen wij dat hier ook.)