Is de oplossing van een aantal liquidaties nabij?

De afgelopen week werden er twee verdachten gearresteerd die betrokken zouden zijn bij de liquidatie van Chahid Yakhlaf op 31 december 2015. Eerder werden ook al verdachten aangehouden van de liquidatie van Samir Erraghib (17 april 2016) en die van Zeynel Er (14 juni 2016). Worden er tegenwoordig meer liquidaties opgelost?

Het bewijs tegen Bowy T. en Abdelghani el H., die verdacht worden van de moord op Samir Erraghib in IJsselstein lijkt redelijk sterk: zo is er dna gevonden van beide verdachten, er zijn belastende getuigenverklaringen en er zijn schotresten aangetroffen op kleding die door de verdachten zouden zijn gedragen.  Abdelghani el H. werd dezelfde dag nog aangehouden in de buurt van het plaats delict. Bowy T. werd enkele dagen na de liquidatie van zijn bed gelicht in Rosmalen.

Zeynel Er

Leon N. en Mohamed H. worden verdacht van de liquidatie van Zeynel Er. Zij werden een maand na de moord opgepakt. Ook arresteerde de politie in augustus nog een derde verdachte, Amsterdammer Jim C., die een klein rolletje zou hebben gespeeld in de voorbereiding. Tegen H. en N. is volgens het Openbaar Ministerie veel bewijs: dna, getuigenverklaringen die de twee zouden hebben herkend en telecomgegevens.

Wat verder opvalt in de zaken van Erraghib, Zeynel Er en Chahid Yakhlaf is dat de verdachten bijna allemaal begin twintigers zijn, zowel van Nederlandse komaf als met een Marokkaanse achtergrond.

Voorlopige hechtenis

Formeel is een liquidatie pas opgelost als de verdachten worden veroordeeld. In ieder geval voor de zaken van Zeynel Er en Samir Erraghib lijkt er veel bewijs te liggen. In beide zaken zitten twee verdachten al geruime tijd in voorlopige hechtenis. Over motieven tast justitie nog in het duister, omdat de verdachten hun kaken op elkaar houden. Het is dan ook niet bekend in hoeverre deze liquidaties iets met elkaar te maken hebben, of een relatie hebben met andere liquidaties. En de opdrachtgevers lijken buiten beeld te blijven.

Wout Sabee

De moord op Chahid Yakhlaf is in ieder geval onderdeel van de Mocro oorlog. Yakhlaf stond dicht tegen Gwenette Martha aan. In hoeverre het bewijs tegen de twee verdachten van de liquidatie van Yakhlaf sterk is, is nog onbekend. Het feit dat een verdachte wordt gearresteerd betekent trouwens ook niet dat die persoon ook daadwerkelijk betrokken is: de man die werd verdacht van betrokkenheid bij de liquidatie van Wout Sabee is inmiddels weer vrijgelaten.

Pjotr R.

Volgens De Telegraaf is er sprake van een groot eindoffensief  van politie en justitie en wordt binnenkort de arrestatie verwacht van de opdrachtgever van de moordaanslag op Pjotr/Peter R. Ook de liquidatie van Abdarrahim Belhadj in Amsterdam lijkt de recherche langzaam te ontrafelen. De beruchte Amsterdammer Jason “JayJay” L. wordt door justitie gezien als de man die mogelijk het slachtoffer naar de flat gelokt zou hebben, waar hij werd doodgeschoten, zo schrijft de krant.

Dat neemt niet weg dat voor talloze andere min of meer recente liquidaties niemand vast zit. We noemen er maar een paar: Gwenette Martha, Luana Luz Xavier, Lucas Boom, Vincent Jalink en de liquidatie van Nabil Amzieb die de hele wereld over ging. In die zin hebben politie en justitie nog veel werk te verrichten.