Dit is ’s werelds meest gezochte cybercrimineel

De FBI heeft een beloning uitgeloofd voor de tip die leidt tot de arrestatie van Evgeniy M. Bogachev (foto). Drie miljoen dollar staat er op het hoofd van de Rus, die er van wordt verdacht honderden miljoenen dollars van bankrekeningen te hebben gestolen. Bogachev leidt een luxe leven aan de Zwarte Zee. En de Russen vinden dat best. 

Bogachev zou over de hele wereld een duizelingwekkend aantal computers hebben besmet met een virus waardoor hij de totale controle over die computers heeft verkregen. Zo was hij in staat om wereldwijd bankrekeningen te plunderen. Vooral van organisaties, waaronder ook politiebureaus, maar ook van rijke particulieren. De Russische hacker gebruikt online verschillende aliassen, zoals slavik, lucky12345 en pollingsoon.

Paranoïde

Volgens medewerkers van de FBI woont de 33-jarige Bogachev in Anapa, een resort aan de Zwarte Zee, waar hij een luxe leventje leidt, inclusief een flink zeiljacht. Ook zou hij nog een appartement hebben in Moskou. Aleksandr Panin, een Russische hacker die in de VS in de gevangenis zit, had incidenteel wel eens contact met Bogachev, zo liet hij weten aan de New York Times. Maar bijna niemand, ook Panin niet, heeft de steenrijke Bogachev persoonlijk ontmoet. Een onderzoeker van de FBI noemde de Rus uiterst paranoïde. Buiten zijn vrouw en twee kinderen zou hij niemand vertrouwen.

Niets te vrezen

Bogachev heeft vooralsnog niets te vrezen voor de Russische autoriteiten. Het officiële standpunt van de Russische justitie is dat zolang Bogachev geen misdrijf heeft gepleegd in Rusland, hij niet kan worden aangehouden. Daar komt bij: de Russen hebben geen uitleveringsverdrag met de Amerikanen. Maar veel belangrijker is dat de Russen mee keken met Bogachev terwijl hij overal bankrekeningen plunderde. De Russische geheime dienst kreeg via Bogachev toegang tot een enorm groot aantal computers met veelal vertrouwelijke informatie. De FBI vermoedt dat de Russen via de hacker ook in de computers van vooraanstaande Democraten konden komen. Een arrestatie van Bogachev is dan ook helemaal niet in belang van de Russen.