Israeliër sluit deal met justitie LA

De Israeliër Itzik Abergil (43) heeft een deal gesloten met de openbaar aanklager in Los Angeles, Californië. Abergil wordt in de Verenigde Staten vervolgd voor betrokkenheid bij de invoer van xtc-pillen, witwassen en moord. Hij heeft nu schuld bekend in ruil voor een gevangenisstraf van tien jaar. Dat meldt de Misdaadreporter. Voor de zaak tegen Abergil baseerden de Amerikanen zich in belangrijke mate op het werk van de federale recherche van Antwerpen, die in 2004 een belangrijk deel van het Abergil-netwerk in België en Nederland ontmantelde.

Voor de Amerikaanse justitie was de zaak tegen Abergil een prestigezaak omdat de Israëlier werd gerekend tot een van de belangrijkste invoerders van verdovende middelen in de Verenigde Staten. Het internationaal sterk vertakte organisatie van Abergil manifesteerde zich vooral in de distributie van xtc-pillen.

Abergil zou ook opdracht gegeven hebben voor de liquidatie van Sammi Attias, een Israëlische drugshandelaar die een partij partypillen van de organisatie zou hebben gestolen. Volgens de aanklager in L.A. schakelde Abergil enkele leden van de straatbende Vineland Boyz in om Attias om te brengen.

De Amerikanen willen vooral aantonen dat Abergil de leider was van een criminele onderneming (racketeering enterprise) die betrokken was bij de internationale smokkel en verkoop van xtc-tabletten. De Amerikanen maakten daarvoor dankbaar gebruik van het dossier dat Belgische recherche van de sectie Hormonen en Synthetische drugs anno 2004 tegen Abergil en zijn groep samenstelde.

Het Antwerpse onderzoek tegen Abergil begon in 2003, op basis van informatie van de Spaanse politie die transporten vanuit Antwerpen op het spoor was.

De Spanjaarden wezen Abdelkader Bouker, een Joodse Marokkaan uit Antwerpen, aan als een van zijn naaste medewerkers. Toen kwam niet niet alleen Bouker in het vizier, maar ook een aantal andere topmedewerkers zoals de gebroeders Ben Shitrit, Israël Ozifa en diamantdief Alon Zion. Uit onderzoek bleek dat de organisatie van Abergil xtc-pillen smokkelde naar alle uithoeken van de wereld, zoals Japan, Nieuw-Zeeland en de Verenigde Staten.

Itzik Abergil zelf werd in 2004 aangehouden op Schiphol maar er lag geen rechtmatig aanhoudingsbevel tegen hem op dat moment zodat hij ontkwam naar Israel, terwijl hij in Antwerpen bij verstek werd veroordeeld. In Israël raakte hij verwikkeld in een onderwereldoorlog. De Israelische politie kreeg echter geen vat op hem.

Uiteindelijk kreeg de VS Abergil uit Israël uitgeleverd in januari 2011. Hieronder beeld van uitleveringskamer in Tel Aviv in 2010:

{youtube}I_pMv7KbjYQ{/youtube}

Zie verder MIsdaadreporter