Israëlische topfiguur uitgeleverd aan VS

Itzik Abergil is vorige week samen met een aantal topfiguren van zijn organisatie uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Hij moet daar terechtstaan voor xtc-handel, witwaspraktijken en wordt in verband gebracht met een liquidatie in Los Angeles. De familie Abergil was tot voor kort één van de belangrijkste organisaties in de Isaëlische onderwereld, die ook wereldwijd opereerde. Itzik Abergil probeerde voor zijn clan vaste grond onder voeten te krijgen in de VS, maar dat lijkt met de arrestatie in Israël en zijn uitlevering naar de VS slecht te hebben uitgepakt. Abergil werd vergezeld van zijn broer Meir, Moshe Malul en Israël Orfiza.

De uitlevering is bijzonder omdat Israël onderdanen in principe niet uitlevert. De procedure heeft twee jaar geduurd

De familie Abergil zat in vele casino’s in Europa en exporteerde wereldwijd XTC. De Antwerpse politie heeft in 2004 een belangrijk onderzoek gedaan naar de familie. De drugsactiviteiten werden vooral vanuit Antwerpen gecoördineerd. Na dat onderzoek werd Itzik Abergil op aanvraag van België op Schiphol aangehouden, maar spoedig vrijgelaten op last van een Nederlandse rechter.

Belgische autoriteiten waren zeer verbaasd over deze vrijlating om formele redenen: het Belgische arrestatiebevel zou niet niet op tijd klaar geweest zijn. Na zijn vrijlating vluchtte Abergil naar Israël. Daar werd hij in 2008 aangehouden.

De man die Abergil jarenlang naar het leven stond was Ze’ev Rosenstein, wiens syndicaat lange tijd onaantastbaar werd geacht. Maar in 2006 was Rosenstein de eerste Israëli die naar de VS werd uitgeleverd na een beslissing van het Israëlische hooggerechtshof.

Zie Misdaadreporter.

Lees ook:

Zaak tegen maffiaboss Abergil opnieuw voor rechter in Antwerpen

Iedere criminele familie in Israël is gewaarschuwd