Italiaanse Camorra-verdachte aangehouden in Nederland

Op maandag is in een restaurant in Den Haag een voortvluchtige 57-jarige Italiaanse man aangehouden. Hij werd gezocht in het kader van een Europees arrestatiebevel voor drugshandel en lidmaatschap van een criminele organisatie.

Napels

Het Italiaanse onderzoek richtte zich op een tak van de Camorra in de regio Napels, tussen 2013 en 2016. Op de strafbare feiten staat in Italië een maximale straf van 30 jaar. De man was tot maandag de enige verdachte uit het onderzoek die nog niet in hechtenis was genomen. De man zou een coördinerende rol hebben gespeeld in de handel in drugs vanuit Nederland naar Italië.

VAM

Binnen de landelijke eenheid van de Nationale Politie in Nederland is in 2017 de “Voorziening Anti-Maffia (VAM)” opgericht. Die is alleen bezig met de opsporing van Italiaanse georganiseerde criminaliteit in Nederland. Door de samenwerking tussen de VAM en de Italiaanse anti-maffiadienst (DIA) is aan het licht gekomen dat de voortvluchtige zich mogelijk in Den Haag ophield.

De Italiaan was chef in het restaurant waar hij werkte. Volgens het AD gaat het om Alfredo M.. Hij is in afwachting van een uitspraak van de Amsterdamse rechtbank in de zaak van zijn overlevering naar Italië.