‘Geheime dienst betaalde gevangen maffiosi’

In de jaren dat Silvio Berlusconi premier van Italië was, heeft de toenmalige geheime dienst Sisde gevangen kopstukken van de maffia betaald voor informatie. Dat heeft de vicevoorzitter van de antimaffiacommissie van het Italiaanse parlement Claudio Fava (foto) gezegd.

Geheime afspraken

De geheime afspraken waren vastgelegd in een geschreven protocol tussen Sisde en de Italiaanse gevangenisdienst. Zodoende wisten magistraten die de misdaadsyndicaten in Italië onderzochten niets van deze afspraken. De regeling heeft gelopen van ongeveer 2003 tot 2007.

Banden met politici

De commissie is woensdag begonnen met getuigenverhoren om erachter te komen of de gekochte informatie van maffiosi daadwerkelijk iets op heeft geleverd. Fava heeft het vermoeden dat de informatie is gebruikt om onderzoeken naar banden tussen de maffia en politici te frustreren.
Fava laat weten destijds niet te hebben geweten van de afspraken en hij vervolgt: ‘Wij weten nog steeds niet wat voor informatie door de maffioso aan de inlichtingenagenten werd doorgegeven.’

Voor Fava heeft de strijd tegen de georganiseerde misdaad in Italië een persoonlijk randje. Zijn vader was journalist en is in 1984 door de maffia vermoord.

Provenzano

De voormalig rechterhand van Bernardo Provenzano is vermoedelijk een van de maffiosi die betaald is geworden. Maffiabaas Provenzano werd in 2006 na een jarenlange klopjacht opgepakt. De voormalig chef van Sisde Mori wordt beschuldigd van het jarenlang moedwillig hebben laten lopen van Provenzano. Door een lagere rechtbank is Mori van deze beschuldiging vrijgesproken.

Eerdere deals

In een ander proces op Sicilië stellen openbaar aanklagers dat oud-minister van Binnenlandse Zaken Nicola Mancino en ook andere politici begin jaren negentig met de maffia hebben onderhandeld om bomaanslagen te voorkomen. De maffia had aanslagen op het Uffizi-museum in Florence en twee kerken in Rome gepleegd.
Hiermee wilde men wraak nemen voor de aanhouding in 1993 van de ‘baas der bazen’ Salvatore ‘Toto’ Riina. De aanklagers menen dat regeringsfunctionarissen de jacht op de maffia af zouden zwakken als de bomaanslagen ophielden. Marcino ontkent zulke afspraken te hebben gemaakt.